Olet totisesti sitä, mitä syöt!

Muistelin jokin aika sitten sitä, kun olin elämäni ensimmäistä kertaa vastaväittäjänä. Tilaisuus oli onnistunut, ja jätti mieleeni pysyviä muistoja. Väitöstutkimus oli erityisen mieleenpainuva siksi, että vaikka olen ravitsemustieteilijä toiselta koulutukseltani ja ikäni ollut terveellisen ravitsemuksen puolestapuhuja, en ollut ehkä perin juurin ymmärtänyt, kuinka suuria vaikutuksia syömällämme ruoalla tosiaan voi olla.

Onhan se selvä, että jos kyseessä on sellainen asia, jota tehdään useita kertoja päivässä läpi koko elämän, niin pakkohan sillä on olla vaikutusta! Olin toki ennenkin ajatellut, että ne tonnit ruokaa, jotka kaadamme sisäämme jättävät varmasti jonkinlaisen jäljen. Mutta että nuo ravintoaineet tosiasiallisesti tuntuvat oikein takertuvan kudoksiimme ja hyvinkin nopealla aikataululla muuttavan sen toimintaa – paremmaksi tai huonommaksi, riippuen syödyn ruoan laadusta, –oli minulle yllätys.

Ruisleivän vaikutus rasvakudokseen

Kyseisessä Petteri Kallion väitöskirjassa, oli testattu ruisleivän ja kauravehnäleivän vaikutusta rasvakudoksen aineenvaihduntaan. Tutkimus kesti 3 kk, jona aikana tutkittavat söivät noin 8 palaa joko ruisleipää tai pääasiassa vehnäpohjaista leipää päivässä muun ruokavalionsa ohella. Tutkittavat eivät laihduttaneet eivätkä he laihtuneet.

Kolmen kuukauden päätteeksi otetussa rasvanäytteessä geenien toiminta oli muuttunut lähtötilanteeseen nähden molemmissa ryhmissä. Ruisleipää syöneillä rasvakudoksen insuliiniaineenvaihdunta oli muuttunut suotuisaksi ja vehnä taas oli aiheuttanut rasvakudokseen tulehduksesta kertovia muutoksia. Näin voitiin päätellä, että varsin miedoilta vaikuttavat muutokset ruokavaliossa aiheuttavat jo muutaman kuukauden kuluessa merkittäviä muutoksia kudoksen toimintaan.

Mietinpä vain, millaisia muutoksia olisikaan nähty, jos ruokavalio olisi muuttunut radikaalimmin –joko terveellisestä umpiepäterveelliseen tai päinvastoin. Monilla tuntemillani ihmisillä on nimittäin varsin kauhistuttavia ruokatottumuksia, joten mitäköhän heidän rasvakudoksessaan oikein tapahtuukaan?

Ruoka-aineilla on suolistovaikutus

Tapahtumat ovat tietenkin koko kehon laajuisia, eivät vain rasvakudokseen rajautuvia. Syömämme ruoka vaikuttaa välittömästi suoleen ja imeytyessään verenkierron kautta kaikkiin elimistömme kudoksiin. Suolistovaikutuksen tuntee ruista syödessään ihan kirjaimellisesti ja moni ei tästä syystä ruista juuri siedäkään. Monilla muillakin ruoka-aineilla suolistovaikutus varmasti on, vaikka sitä ei välittömästi osaisikaan tunnistaa. Muiden elinten tuntemuksia emme tunne sitä vähää, mutta ilmeisesti syytä olisi yrittää!

Laihdutuksen on tiedetty vaikuttavan kudosten toimintaan jo kauan. Epäedulliset aineenvaihdunnan jumiutumat, mm. niin sanottu insuliiniresistenssi ja juuri tämä rukiinkin lieventämä tulehdusreaktio ovat laihdutettaessa paranevia ilmiöitä. Olen taipuvainen uskomaan, että laihtumisen myötä tuleva ihana, kevyt olo, sellainen jalat-irti-maasta-euforia on tästä kehon aineenvaihdunnan paranemisesta johtuvaa. Myös liikunnan tuottama hyvä olo on ilmiö, jota haluaisin ymmärtää paremmin. Haaveenani olisi joskus löytää nuo hyvän olon ainesosat ja purkittaa ne!

Koska siihen on vielä matkaa, voimme nauttia keventämisen, raikkaan ja terveellisen ruoan ja reippaan liikunnan tuomasta hyvänolon tunteesta aivan itse tehtynä. Ja ovathan syöminen ja liikunta muutakin kuin terveyttä. Siispä nauttimaan!

Mikael Fogerholm

Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT

Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Kaamos ja kilot: Miten pimeä aika vaikuttaa painonhallintaan ja mielialaan?

    Alkutalven pimeys voi olla joillekin painonhallinnan kannalta vaikeaa aikaa. Liika syöminen ja lihominen voikin joskus olla seurausta kaamosmasennuksesta tai -väsymyksestä. Mutta yhtä hyvin kyse voi olla elintavoista, joita vain on niin vaikea pitää terveellisinä, kun...
  • Nukkumalla paino hallintaan?

    Nukkuessa ei kulu paljon energiaa, joten runsaan nukkumisen luulisi edistävän lihavuutta – eikö tämä ole ihan luonnollista? Asia onkin päinvastoin, sillä univaje saa syömään enemmän. Tutkimukset kertovat ihan kummia: etenkin lapsilla, nuorilla ja työikäisillä vähiten...
  • Raskaus ja imetys – avoin ikkuna uusille elintavoille

    Raskauden ja imetyksen aikana ei laihduteta, mutta terveistä elämäntavoista on silti syytä pitää huolta. Jopa noin puolella lihavista naisista lihavuus on alkanut raskauksista, joten syytäkin elämäntapojen tarkkailuun on. Raskaus ja imetys ovat elämänvaiheita, jolloin kiinnostus...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest