Uusi tutkimusevidenssi osoittaa, etteivät pienet määrät transrasvoja mahdollisesti olekaan niin haitallisia terveydelle kuin tähän asti on ajateltu. Tutkimuksen mukaan luonnollisessa muodossa, kuten maitotuotteissa ja ja lihassa esiintyvät transrasvat voivat olla pienissä määrin jopa terveydelle hyödyksi.
Keinotekoiset transrasvat syntyvät, kun öljyä kovetetaan osittain. Osittain kovetettuja kasvirasvoja voidaan käyttää muun muassa prosessoiduissa ruoissa, kuten leivonnaisissa, kekseissä ja paistamisessa.
Transrasvojen on todettu nostavan kolesterolia sekä kasvattavan sydänkohtauksien ja diabeteksen riskiä. Transrasvat on myös linkitetty hedelmättömyyteen, Alzheimerin tautiin ja joihinkin syöpiin. Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, mikä määrä transrasvoja aiheuttaa terveyshaittoja tai nostaa niiden riskiä.
Tutkimuksessa tutkittavat jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, miten paljon heillä oli transrasvoja veressään. Tutkijoiden mukaan korkeammat transrasvojen pitoisuudet linkittyivät tutkimuksessa korkeampaan LDL-kolesteroliin mutta myös pienempään painoindeksiin ja pienempään diabeteksen riskiin. Tutkijat kertovat myös yllättyneensä siitä, että luonnolliset transrasvat linkittyivät tutkimuksessa pienempään kuolemanriskiin.
Keinotekoisetkaan transrasvat eivät tutkimuksessa näyttäneet kasvattavan kuolemanriskiä, mikä saattaa selittyä sillä, että saksalaisten tutkittavien veressä oli keskimäärin reippaasti vähemmän transrasvoja kuin esimerkiksi yhdysvaltalaisilla on. Tuoreessa tutkimuksessa transrasvojen määrä vaihteli tutkittavilla 0,27–2,4 prosentin välillä kokonaisrasvahappojen määrästä. Keskiarvo oli hieman alle yksi prosentti. Aiemmassa yhdysvaltalaistutkimuksessa amerikkalaisten kohdalla vastaava luku oli 2,6 prosenttia.
Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa.