BED on alidiagnosoitu ja läheskään kaikki lääkäreistä tai hoitajista ei tiedä tästä sairaudesta. Tyypillinen asiakas on ikuinen laihduttaja, joka kokee, ettei mikään auta. Aina paino ei ole ehtinyt nousta hälyttävän suureksi, mutta ahmiminen ja laihduttaminen vuorottelevat elämässä. Saattaa myös olla, että asiakas kertoo, ettei syö juuri mitään ja silti paino vain nousee, syömiseen liittyvä syyllisyys voi olla niin voimakasta, ettei siitä kehdata puhua. Toisinaan ahmimiskohtaukset halutaan myös unohtaa, joten niitä ei muisteta.
Ahmimishäiriöiselle kehotus laihduttaa tai sairauksilla varoittelu usein vain lisää ahdistusta. Kun ihminen tietää yrittäneensä tuloksetta laihtua, lisää tämä vain syyllisyyttä omasta painosta. Terveydenhoitohenkilökunnan tulisikin tunnistaa BED – potilaat ja ohjata heitä oikeaan hoitoon.
Ahmimishäiriön tunnusmerkkejä
1. Toistuvia ahmimiskohtauksia, joille on tunnusomaista:
- Ruoka-annokset ovat selvästi suurempia kuin mitä tyypillisesti ihmiset syövät
- Tunne, ettei syöminen ole hallinnassa ahmimisjakson aikana ja ettei syömistä pysty keskeyttämään
2. Useimpien ahmintajaksojen aikana todetaan vähintään kolme seuraavista:
- Tavallista nopeampi syöminen
- Syöminen, kunnes on epämiellyttävän täynnä
- Suurten määrien syöminen vaikkei ole nälkä
- Yksin syöminen, koska häpeää syömäänsä ruokamäärää
- Itseinho, masennus ja syyllisyyden tunne syömisestä
3. Ahmiminen aiheuttaa voimakasta ahdistusta ja häpeää
4. Ahmimiskohtauksia esiintyy keskimäärin kaksi kertaa viikossa puolen vuoden aikana.
Ahmimishäiriön hoito
Suomessa BED -sairautta hoidetaan syömishäiriöklinikoilla. Minulla ei ole tarkkaa kuvaa, kuinka moni ahmimishäiriöisistä on hoidon piirissä, mutta olen ymmärtänyt, että hoitoa on tarjolla liian vähän.
Hoidossa kulkevat rinnakkain syömisen hallinta ja psyykkisen syyn selvittäminen ja hoitaminen. Hyvään hoitotulokseen ei päästä, jos vain toista osaa hoidetaan. Joskus asiakas on saattanut käydä läpi pitkän terapian, mutta syömiseen ei ole puututtu oikealla tavalla ja ahmiminen voi jatkua edelleen. Ryhmähoito on todettu BED:n hoidossa toimivaksi. Ammattilaisten ohjaamassa ryhmässä vertaistuki on tärkeä osa hoitoa.
Syyt ahmimishäiriön takana ovat hyvin erilaisia. Joskus taustalla on hyvin vaikeita asioita, jopa hyväksikäyttöä. Ahmimishäiriö voi tulla myös ilman mitään suurempaa kriisiä ja on vaikeaa löytää mitään selkeää syytä.
Ravitsemusterapia ja ahmimishäiriö
BED:in ravitsemushoidossa keskitytään laihduttamisen lopettamiseen, täsmäsyömiseen, ja muutenkin ruokavalion normalisoimiseen. Monet ovat jakaneet ruoka-aineita kiellettyihin ja sallittuihin, normaali annoskoko ja käsitys tavallisesta syömisestä ovat hämärtyneet. Syyllisyyttä saattaa tulla aivan tavallisestakin syömisestä. On tärkeää, että ravitsemustila on kunnossa, jottei liian niukka syöminen laukaise ahmimista ja jotta voidaan syventyä ahmimisen psyykkiseen taustaan.
Täsmäsyöminen on kaiken ydin, käytännössä tämä tarkoittaa, että syödään säännöllisesti ja riittävästi. Monelle jo yksin tämä tuo syömiseen selkeästi lisää hallintaa. Vaikka ahmimista tulisi, seuraavasta ateriasta jatketaan normaalia syömistä, eikä yritetä syödä vähempää. Tärkeää on myös luopua laihduttamisesta ja se voi olla vaikeaa, koska monella on reilusti ylipainoa ja takana vuosien laihdutuskierre. Vaikkei tavoitteena ole laihtuminen, usein paino kuitenkin lähtee laskuun, kun ahmiminen saadaan hallintaan.
Täsmäsyömisen lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä proteiinin ja rasvan saannista, sillä joskus näiden välttämättömien energiaravintoaineiden saannin puute lisää ahmimistaipumusta. Lisäksi ravitsemusterapiassa käsitellään mm. annoskokoja, ruokaan ja omaan kehoon liittyviä vääristyneitä mielikuvia ja uskomuksia, tilanteita, joissa syöminen on hallitsematonta ja mitä syömisen tilalle elämässä.
BED-sairauden hoito on pitkäjänteistä työtä, jossa muutokset voivat olla hitaita. Mutta usein potilasta auttaa jo tieto siitä, että hänellä on sairaus. Se vähentää syyllisyyttä ja auttaa ymmärtämään omaa tilannetta paremmin.
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja
Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti
Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...