Laihduttamisen pelot ja harhaluulot: Psykologin vinkit kestävään painonhallintaan

Laihduttamiseen liittyy monia erilaisia pelkoja ja uskomuksia, jotka voivat vaikeuttaa laihtumista tai jopa estää sen. Tyypillisimpiä huolia on ajatus siitä, että pudotetut kilot tulevat kuitenkin takaisin. Voiko peloille antaa kyytiä ja onnistua laihduttamisessa pysyvästi?

Psykologi Riikka Turku vakuuttaa, että kyllä voi.

Pelko siitä, että kilot tulevat takaisin, on tutkimusten mukaan hyvin perusteltu, sillä suurin osa laihduttaneista lihoo takaisin entiseen painoonsa tai jopa sen yli. Tämän pelon työstämiseen kannattaa kuitenkin panostaa, jotta painonhallinta olisi jatkossa kestävämpää. Usein pelko perustuu aikaisempiin laihdutuskokemuksiin, joissa paino on sahannut ylös ja alas.

Ensimmäinen askel: Tutki omaa laihdutushistoriaasi

Turku suosittelee aloittamaan laihdutushistorian tarkastelusta. Piirrä paperille käyrä elämäsi painonvaihteluista. Onko kyseessä tyypillinen jojolaihduttajan painokäyrä vai tasaisesti noussut paino?

Jojoilijan painokäyrä ja uusi lähestymistapa

Jos painokäyrässä on paljon vaihteluita, tarvitaan täysin uusi lähestymistapa laihduttamiseen. Usein jojolaihduttaminen pohjaa siihen, että painoa on yritetty hallita syömättömyydellä. Pysyvä painonhallinta kuitenkin perustuu säännölliseen syömiseen, jossa painon tasaisuus asetetaan ensisijaiseksi tavoitteeksi ennen varsinaista painonpudotusta.

Tasaisesti nouseva paino ja maltillinen lähestymistapa

Jos paino on noussut tasaisesti iän mukana ilman suuria vaihteluita, kannattaa laihduttamisessa tavoitella samantyyppistä maltillista laskua. Tavoitteena voi olla esimerkiksi 1–2 vuoden laihduttaminen, jolloin keskeistä on ruokavalion ja liikunnan tarkistaminen ilman radikaaleja muutoksia.

Laihduttaessa ei tarvitse luopua nautinnoista

Usein laihduttaminen yhdistetään mielikuviin siitä, että elämästä katoaa nautinto, herkut jäävät ja syöminen muuttuu pakonomaiseksi kurinalaisuudeksi. Turku kuitenkin korostaa, että tämä on väärä ajattelumalli, jota kannattaa tarkastella. Kyse ei ole nautinnoista luopumisesta, vaan niiden sopivasta tasapainottamisesta.

Terveellinen ruokavalio voi olla maukas ja nautinnollinen

Terveellinen ruokavalio ei tarkoita tylsää ja mautonta ruokaa. Pikemminkin on kyse siitä, että omia ruokatottumuksia voi muuttaa pikkuhiljaa terveellisempään suuntaan. Turun mukaan ”keventämisen filosofia” perustuu kohtuuteen ja siihen, että ruokavalioon mahtuu myös herkuttelu.

Liikunta tukee painonhallintaa, mutta sitä ei tarvita kohtuuttomasti

Moni ajattelee, että laihtuakseen on harrastettava paljon liikuntaa. Todellisuudessa liikunta tukee painonhallintaa, mutta ruokavalio on laihdutuksessa keskeisempi tekijä. Liikunnan lisääminen kuitenkin parantaa elämänlaatua ja voi tarjota nautintoa itselleen mielekkäillä tavoilla.

Kuka olen, jos laihdun?

Kun painoa on kertynyt paljon, voi herätä kysymyksiä siitä, miten elämä muuttuu ja millaista on olla pienempänä. Turun mukaan laihduttamisen pelon taustalla voi olla käsittelemättömiä psyykkisiä ongelmia, jotka näkyvät eri elämänalueilla.

Laihtuminen tuo muutoksia, mutta kaikki ei muutu automaattisesti

Laihtuminen saattaa tuoda mukanaan itseluottamusta ja energisyyttä, mutta painonpudotus ei yksin muuta elämää automaattisesti. On tärkeää, että laihduttamisen tavoitteet perustuvat omiin arvoihin ja siihen, mikä tuo hyvinvointia.

Kaikki ylipainoiset eivät halua laihduttaa – ja se on täysin hyväksyttävää

Kaikki eivät koe ylipainostaan haittaa eivätkä näe tarpeelliseksi laihduttaa. Laihduttaminen vaatii aina sisäisen motivaation, eikä ulkopuolisten painostus voi korvata tätä.

Hidas painonpudotus on kestävän painonhallinnan avain

Tutkimusten mukaan nopea painonpudotus ei yleensä johda pysyvään painonhallintaan. Hidas ja tasainen painonpudotus sen sijaan auttaa kehoa ja mieltä sopeutumaan muutoksiin.

Muista tasausvaiheet painonpudotuksessa

Painonpudotuksen aikana on tärkeää pitää tasausvaiheita, joiden aikana keho ja mieli tottuvat uuteen painoon. Näin uusi paino on helpompi pitää pysyvästi yllä, ja painonhallinnasta tulee luonnollinen osa elämää ilman paluuta vanhoihin tapoihin.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest