Jouluretkellä tunnelmoidaan yhdessä!

Koko perheen, suvun tai ystävien yhteiset joulukävelyt, tapaninretket ja pihaleikit synnyttävät kultaisia muistoja. Omassa perheessäni syntyi jo lasteni ollessa pieniä jouluperinne, joka jatkuu vielä aikuisten lasten sekä heidän puolisoittensa kanssa. Katkaisemme joulukiireen ja hössötyksen lähtemällä jouluaattoaamuna retkelle lähimetsään tai ulkoilualueille. Metsässä on talvella hiljaista ja rauhallista. Lumikenkäilemme, jos on lunta – muuten sauvakävelemme, patikoimme ja olemme jopa meloneetkin. Lumettomana jouluna ihailemme auringonlaskua meren rannalla. Riisipuuro kulkee mukana termoksessa ja lämmin kaakao ja glögi maistuvat hiljaisessa metsässä. Monet joulumuistomme liittyvät näihin tunnelmallisiin retkiin. Rupattelemme hiljaa, leikimme puiden keskellä ja nautimme yhdessäolosta. Jouluvalmistelut eivät hermostuta ja sauna lämpiää sopivasti, kun saavumme kotiin.

Tässä vinkkejä joulunajan yhteisille tekemisille.

Jouluretki

Kutsu sukulaiset, ystävät ja muut joulunviettäjät tonttukortilla leppoisalle retkelle joulun päivinä. Lisää kutsukorttiin tarvittava varustelista esimerkiksi näin: Pukeudu sään mukaisesti. Ota mukaan reppu, termospullo, lämmintä mehua, istuinalusta ja avoin mieli. Illemmalla tarvitaan lyhty, taskulamppu tai otsalamppu.

Suunnittele 200 metrin – 5 kilometrin reitti metsään tai ulkoilureiteille osallistujien kunnon mukaisesti. Tutki reitin varrella olevia isoja puita/kallioita/lampia tms. paikkoja. Missä olisi sopivia paikkoja jouluisille tehtäville? Vie  joulutehtävät metsään etukäteen tai kanna tehtävät mukana repussa. Jos matkalla on nuotiopaikka, varaa mukaan kuivia klapeja ja sytytyspaloja sekä puukko ja kirves. Pihalle voi sytyttää jätkänkynttilöitä tai käyttää rautakehikoita tai tynnyrinpohjia nuotiopohjina. Varaa mukaan eväitä: glögiä tai kaakaota, riisipuuro ruokatermoksessa, kuivattuja hedelmiä, kuivattua poronlihaa, joululeipää ja pipareita.

Retkitehtäviä voivat olla

 • Tonttujen käpyheiton kisat
 • Jouluisten tuoksupussien ihmettely silmät kiinni (kangaspussiin kanelia, pomeranssia, rusinoita, luumuja)
 • Tonttujen kuiskinnan kuuntelua hiljaa puuta vasten nojatessa
 • Jouluaarteen etsintä vinkkien perusteella lähimetsässä
 • Luonnon materiaaleista pienen joulukoristeen tekeminen
 • Eläinten jälkien ihmettely ja tunnistaminen
 • Joululaulujen laulaminen kävellessä tai nuotiolla
 • Jouluarvoituksia nuotiolla

Liikettä jouluun

Liikuntaa kannattaa ripotella myös juhlahetkiin, jotta huomaa sen kuuluvan elämään voiman lähteenä ja eliksiirinä. Jouluna ehtii levätä enemmän ja jouluherkut hemmottelevat makunystyröitä. Herkkujen kierrätyksen helpottamiseksi kannattaa joulunakin pysyä liikkeessä – leppoisalla tahdilla ja ilman suorituksen tuntua. Kevyt iltatepastelu, koko perheen kuntopiiri tai jouluvalojen ihastelukävely, punaa posket, reipastaa ja viimeistelee rentoutumisen tunteen. Joulurauha hiipii kehoon ja mieleen.

Tai jos haluat iloisempaa ja vauhdikkaampaa tunnelmaa, palauta mieliin vanhat tutut pihaleikit. Monissa perheissä jouluna kokoontuvat yhteen suvun vanhimmat ja kokeneimmat konkarit. Jos heiltä kysyy lapsuuden leikeistä, saa innokkaan selostuksen kirkonrotta-, vinkki- tai kymmenen tikkua laudalla -leikeistä. Muistuuko mieleen peili-, väri- tai viimeinen pari uunista ulos -leikki? Mummot, vaarit ja kummitädit sopivat siis leikinohjaajiksi. Koko perhe pihalle leikkimään ja säpisemään leikkitunnelmissa. Verrytellä kannattaa vaikkapa piirissä joululaulun tahdissa. Leikin tiimellyksessä unohtuu aika ja kiireet. Aikuisetkin voivat heittäytyä ja jännittää, löytyykö sopiva piilo ja ehtiikö pelastaa kiinnijääneet. Nauru, ilo ja yhdessä tekemisen riemu nostavat joulutunnelman kattoon. Askeleita, sykettä, kaloreita ja aineenvaihdunnan virkistystä saa huomaamatta. Jouluolo kevenee ja herkkupöytien antimet maistuvat entistä paremmilta.

Ideoita joulun leikkeihin:

 • Tonttuolympialaiset pihalla; porokirmaus, suopungin heitto, tasapainotesti, pulkkakisa, tonttutanssit
 • Joululauludisco ennen joulupäivän saunaa
 • Pihasuunnistus ja joululorujen löytäminen
 • Perinteiset pihaleikit (mm. kymmenen tikkua laudalla, tervapata)
 • Tähtiretki kuulana jouluiltana. Printtaa oman paikkakuntasi ja päivän tähtikartta www.ursa.fi
 • Joulun kuntopiiri lahjaesineitä käyttäen
 • Tapanintanssit aikuisten kesken
 • Liikkumaan innostavien tietokonepelien kokeilu porukalla

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest