Sama treeni kehittää eri tavalla eri ihmisiä
Tutkijat laittoivat hiljattain 5 porukkaa treenaamaan kestävyyttä 1, 2, 3, 4 tai 5 kertaa viikossa, 60 minuuttia kerralla, 6 viikon ajaksi. Kerran viikossa treenanneista 69 % ei kehittynyt, kaksi kertaa viikossa treenanneita 40 % ei kehittynyt, 3 kertaa viikossa treenanneistakin 29 % ei kehittänyt kestävyyttään vaikka heidän treenimäärä täyttää hyvin esimerkiksi liikuntasuositukset. 4 ja 5 kertaa viikossa treenanneista kaikki kehittyvät.
Treenimuutos sai paikallaan junnaavat kehittymään
Ensimmäisen 6 viikon jälkeen tutkijat poimivat ryhmistä 1, 2 ja 3 kaikki, jotka eivät lainkaan. Heille lisättiin kaksi treenikertaa viikkoon. Nyt kaikki treenaajat kehittyivät seuraavalla 6 viikon jaksolla. Näyttää siis siltä, että osa meistä vastaa paremmin korkeampaan treenimäärän. Treenimäärän lisääminen on siis tehokas apukeino, jos kehitystä ei tunnu tulevan. Tehokeinona se ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Siksi kannattaa edetä maltilla ja muistaa seuraavat seikat:
- Jos käyt säännöllisesti treenaamassa, mutta lenkit eivät tunnu helpommilta, kokeile lisätä 1-2 treeniä viikkorytmiisi. Se saattaa hyvin käynnistää kehittymisen.
- Muista myös, että tehon nostaminen on usein tarpeen kunnonkohotuksessa. Jos olet tehnyt pelkästään rauhallisia lenkkejä pari kertaa viikossa, kokeile lisätä mukaan 1-2 kovatehoisempaa treeniä. Jos harjoittelet jo 3-4 kertaa viikossa, vaihda 1-2 harjoitusta esimerkiksi intervalleihin.
- Muista kuitenkin, että enemmän ei ole aina välttämättä parempi. Esimerkiksi Keventäjät- artikkelista voit lukea, miten 30 min treenillä tuli paremmat tulokset kuin 60 min treenillä. Erityisesti tutkimuksessa käytetyn lyhyemmän 6 viikon jakson jälkeen todella suuri treenimäärä voi olla monille palautumisen kannalta liikaa.
- Voi myös olla, että kehityksen puute johtuu heikosta palautumisesta. Heikomman palautumisen ja orastavan ylirasituksen yleisimpiä merkkejä ovat vaikeus nukahtaa ja heräily yöllä sekä jatkuvasti kipeät ja jäykät lihakset. Jos tunnistat tällaisia oireita, kannattaa treenimäärä ensin puolittaa ja alkaa sitten alkaa varovaisesti lisätä treeniä.
Lähteet:
Montero ym. 2017. Refuting the myth of non-response to exercise training: ’non-responders’ do respond to higher dose of training. Journal of physiology. Jan.
Timo haikarainen, liikuntavalmentaja
Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.
Repsahdus ei pilaa keventäjän joulua
Nyt eletään sitä aikaa, jolloin ruokapöydät alkava olla pullollaan erinäisiä herkkuja ja monille keventäjille sattuu joko lyhyitä tai jopa viikon parin mittaisia poikkeamia normaaliin suunnitelmaan. Nämä repsahdukset eivät kuitenkaan maata kaada. Vaikutukset ovat käytännössä aina...Satsaa näihin lihaksiin: Ryhti kuntoon kuntosalilla yläselkää vahvistamalla
Yläselän lihakset kannattaa pitää kunnossa, sillä niillä on valtava osuus ryhtiin sekä hartiaseudun ja alaselän hyvinvointiin. Paranna ryhtiäsi ja vähennä selkäkipuja noudattamalla näitä helppoja ohjeita. Heikot lenkit kropassa ovat jokaisella yksilöllisiä. Silti tiettyjen lihasryhmien heikkous...Kävely voi triplata kalorikulutuksen – helpot kikat saavat rasvan palamaan!
Kävely on keventäjälle oivallinen liikuntamuoto. Sitä voi tehdä missä vaan ja se on raajoille huomattavasti pehmeämpää kuin juoksu. Kävely on myös mainio energiakuluttaja. Keventäjien liikuntapäiväkirjan lajiosiosta löydät kävelyn ja voit katsoa tavallisen kävelyn energiankulutuksen kohdallasi....