Kesä on ihmisen parasta aikaa myös liikuntaharrastuksen aloittamiseen – poimi lääkärin kesäiset liikuntavinkit

Herbalifen tuore kysely osoittaa, että kuusi kymmenestä suomalaisesta tuntee syyllisyyttä siitä, ettei harrasta liikuntaa tarpeeksi. Useimmille motivaation ja ajan puute ovat ratkaisevia tekijöitä.

Lääkäri Michael Thorpin mukaan lomalla on hyvää aikaa aloittaa uusia harrastuksia ja luoda uusia tapoja.

Lifestyle-yritys Herbalifen tilaamasta YouGovin tutkimuksesta* käy ilmi, että 75 prosenttia suomalaisista toivoisi olevansa fyysisesti aktiivisempia. Vastaajista 44 prosenttia kertoo aktiivisuuden puutteen johtuvan vähäisestä motivaatiosta ja 28 prosenttia ajanpuutteesta. Fysiatrian erikoislääkärin Michael Thorpin mukaan kesäloma on täydellinen tilaisuus parantaa aktiivisuutta.

– Ei saa ymmärtää väärin. Lomalla pitää rentoutua ja nauttia, mutta monien epäonnistuneiden uudenvuodenlupausten jälkeen meidän on ehkä alettava ajattelemaan toisin, Thorp sanoo.

Hyvän terveyden rakentamiseksi tai ylläpitämiseksi on tärkeää yhdistää liikuntaan sydän-, koordinaatio- ja voimaharjoittelua.

– Toisin kuin tammikuussa pimeään aikaan kesäkuukausina voimme nauttia pitkistä ja valoisista päivistä, jotka luonnollisesti antavat enemmän energiaa. Siksi kesä on vuodenvaihdetta parempi aika aloittaa uusi harrastus.

Thorpin mukaan tärkeintä liikunnan aloittamisessa on onnistumisen tunteen saaminen. Thorp kehottaa aloittamaan sellaisilla aktiviteeteilla, jotka ovat itselle mieleisiä.

– Toisin kuin monet luulevat, harjoittelun ei tarvitse olla erittäin intensiivistä, jotta siitä olisi hyötyä terveydelle. Monet liikkeet ja asiat, joita tyypillisesti teet kesäloman aikana, kuten esimerkiksi puutarhanhoito, uinti tai lasten kanssa leikkiminen, aktivoivat monia samoja lihaksia kuin aktiivinen liikunta, Thorp muistuttaa.

– Puutarhanhoito edellyttää taipumista ja venyttelyä, ja nurmikonleikkuu aktivoi selkää, vatsan seutua, käsiä ja reisiä, kun työnnät painavaa ruohonleikkuria tai heilutat trimmeriä. Lisäksi harva asia on yhtä uuvuttavaa kuin lasten perässä juokseminen.

Käy tyhjällä kuntosalilla

Thorpin mukaan hyvän terveyden rakentamiseksi tai ylläpitämiseksi on tärkeää yhdistää liikuntaan sydän-, koordinaatio- ja voimaharjoittelua.

Kuntosalit ovat usein täynnä vuoden ensimmäisinä kuukausina, mutta harvoin kesällä. Kyselystä käy ilmi, että 43 prosenttia vastaajista tuntee olonsa epämukavaksi kuntosalilla ja 44 prosenttia kertoo treenanneensa kuntosalilla, mutta lopettaneensa.

Kesä on hyvää aikaa tutustua kuntosalimaailmaan.

– Kuntosalilla treenaaminen vaatii enemmän kurinalaisuutta kuin mölkyn pelaaminen. Kynnys kuntosaliharjoitteluun voi kuitenkin olla hieman matalampi, jos pääsee välttämään jonot kuntosalilaitteiden ääressä ja sen tunteen, että muut seuraavat tekemistäsi.

Etsi jotain pitkäkestoista, josta pidät

Thorp sanoo, että kaikki ihmiset on luotu liikkumaan, mutta kaikkia ei ole tehty juoksemaan pitkään ja nopeasti tai nostamaan erittäin raskaita painoja. Tärkeintä on löytää jotain, mistä nauttii. Itselle mieluisa aktiviteetti lisää todennäköisyyttä liikunnan jatkamiseen myös syksyn pimeydessä.

– Kävely ystävän kanssa paikallisen järven rannalla hyödyttää terveyttä, koska kävelette ja juttelette samaan aikaan. Seuraavalla kerralla voitte kävellä hieman pidemmän kävelylenkin, ehkä hieman kovemmalla vauhdilla. Uskon, että lokakuinen kävelylenkki sujuu paljon helpommin, jos se on jo viidestoista kävelylenkki, Thorp vakuuttaa.

Lääkäri Michael Thorpin mukaan kesä on erinomaista aikaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen.

Thorp kertoo myös, että raitis ilma ja yhdessäolo ystävien ja perheen kanssa vaikuttavat erittäin myönteisesti mielenterveyteen, mikä puolestaan on tärkeää fyysiselle terveydelle ja antaa lisää energiaa arkeen.

– Kaikki on yhteydessä toisiinsa. Kesä on myös grillaamista, myöhäisiä iltoja hyvien ystävien kanssa tai torkkumista matkaradion äärellä. Yhdistämällä nämä uusiin aktiviteetteihin, voit viettää kesälomaa hyvällä omallatunnolla, Thorp lisää.

 Lääkärin 5 vinkkiä kesään: 

Uinti: 

Uinti on kokovartaloharjoittelua. Lihasvoiman kehittämisen lisäksi uinti parantaa sydän- ja verenkiertoelimistöä. Hartiat, käsivarret, selkä, syvät lihakset ja jalat saavat treeniä vedessä. Vedessä oleminen on myös hellävaraista nivelille ja parantaa lihasten joustavuutta.

Lasten kanssa leikkiminen:

Lasten tai lastenlasten kanssa leikkiminen voi olla erittäin hyvää liikuntaa. Eräässä kokeessa kävi ilmi, että jopa huippu-urheilijat olivat uupuneita seurattuaan lasten toimintaa koko päivän. Juokseminen, hyppiminen, kiipeily tai piiloleikki saa veren virtaamaan. Jos leikit rannalla, saat lisävastusta myös hiekassa liikkumisesta. Lisäksi tämä tuottaa paljon iloa, mikä on hyväksi mielenterveydelle.

Kukkien, marjojen ja kasvien poimiminen: 

Poimiessa kävellen luonnonkukkia, marjoja tai omenoita ja kirsikoita saavat jalat, selkä ja kädet taivuttelua ja venyttelyä. Tässä aktiviteetissa olet myös ulkona luonnossa ja saat raitista ilmaa, joka on erittäin hyväksi mielenterveydelle.

Petangin, mölkyn tai kroketin pelaaminen: 

Koordinaation ja tasapainon parantamisen lisäksi mikään ei ole niin hauskaa kuin perheen voittaminen pihapelissä. Samalla aktivoit myös käsiä, syviä lihaksia ja luultavasti myös keskittymiskykyä.

Kävely metsässä: 

Metsäkävelyt lisäävät kestävyyttä, vahvistavat sydäntä ja parantavat keuhkojen kapasiteettia. Lisäksi metsäpoluilla kävely on hellävaraista nivelille, ja epätasainen maasto parantaa sekä tasapainoa että koordinaatiota. Treenaat pääasiassa reisilihaksia ja pohjelihaksia, mutta myös syviä- ja pakaralihaksia. Lintujen kuunteleminen ja kyykäärmeiden varominen terävöittää myös mieltä.

* Herbalifen tilaaman tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tammikuussa 2024. Vastaajien ikähaarukka oli 18–74 vuotta. Kyselyn tavoitteena on kartoittaa terveyteen, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä asenteita ja tapoja. Kyselyyn vastasi 4 062 henkilöä, ja heistä 1 015 oli Suomesta. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

  • Uudet ravitsemussuositukset tuovat lisää leipää ja puuroa lautaselle

    Syksyllä julkaistavissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa täysjyväviljasta annetaan ensi kertaa 90 gramman suositus. Tämä vastaa esimerkiksi kolmea ruisleipäpalaa, yhtä lautasellista kaurapuuroa ja kolme desilitraa keitettyjä ohrasuurimoita. Täysjyvää saadaan edelleen liian lähän Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna suomalaisten...
  • Tutkitusti tehokkain tapa ehkäistä istumatyön haittoja: "Helppo ja ilmainen keino"

    Pieni jaloittelu puolen tunnin välein vähentää tutkitusti istumatyön aiheuttamia terveyshaittoja. Taukoihin kannattaisi suhtautua vakavasti, sillä runsaalla istumisella on tutkitusti yhteys vakaviin sairauksiin.  Moni meistä työskentelee pääsääntöisesti istuen, ja jopa kolmannes suomalaisista työntekijöistä istuu työssään 6–7...
  • 3 merkkiä, joista tiedät syöväsi liian vähän kuituja

    Moni Keventäjä saattaa pohtia, saako ruokavaliostaan riittävästi proteiinia. Vaikka proteiini on tärkeä rakennusaina, huomiota kannattaisi kiinnittää myös riittävään kuidun saantiin. Kuidulla on yllättävän suuri vaikutus terveydellemme; se ylläpitää suolen toimintaa, lisää kylläisyyden tunnetta, auttaa verensokeria...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest