Tutkimus paljastaa: Tämä yllättävä tekijä voi mullistaa liikuntarutiinisi

Kirjoittaja Laura Paavola

Jyväskylän yliopistossa tehty uusi tutkimus paljastaa, että musiikki voi saada liikunnan tuntumaan helpommalta, parantaa kestävyyttä ja auttaa kehittämään pysyviä liikuntatapoja. Musiikki siirtää liikkujan huomion velvollisuudesta mielihyvään ja tarjoaa yksinkertaisen mutta tehokkaan tavan pysyä aktiivisena.

Musiikin, mielen, kehon ja aivojen tutkimuksen huippuyksikössä tehty tutkimus osoittaa, että musiikista on liikkujille todellista hyötyä. Musiikki siirtää huomion pois fyysisestä epämukavuudesta, jolloin matalan ja keskitasoisen intensiteetin harjoittelu tuntuu helpommalta.

Tutkimusten mukaan motivoiva musiikki voi vähentää rasituksen tunnetta jopa 10 %, jolloin liikkuja jaksaa tehdä aktiviteettia pidempään. Uusin tutkimus korostaa, että liikunnan aikana kuunneltu musiikki parantaa merkittävästi keskittymistä ja itsekontrollia erityisesti keskitasoisella intensiteetillä, koska musiikki vie huomiota pois väsymyksen tunteesta.

Musiikki parantaa tutkitusti kestävyyttä, kohottaa mielialaa ja tekee liikunnasta miellyttävämpää

Liikkeiden rytmittäminen musiikin tahtiin voi myös auttaa tehostamaan liikuntasuoritusta. Erityisesti nopeatempoinen musiikki (120–140 iskua minuutissa) parantaa kestävyyttä sekä aerobisessa liikunnassa että voimaharjoittelussa.

Lempimusiikki saa liikkumaan intensiivisemmin

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että itse valitsemaansa musiikkia liikunnan aikana kuunnelleet liikkujat tekivät harjoitteita tavallista intensiivisemmin, ja heidän mielialansa pysyi samalla korkeana. Lisäksi he pitivät liikuntasuoritusta jälkikäteen huomattavasti miellyttävämpänä kuin ilman musiikkia liikkuneet.

Tämä mielihyvään liittyvä tekijä on yhdenmukainen niiden tulosten kanssa, joissa itse määrätty kävelytahti lisää energisyyden tunnetta ja liikunnan iloa. Tämä puolestaan viittaa siihen, että musiikin yhdistäminen miellyttäviin fyysisiin aktiviteetteihin voi auttaa liikkujaa pysymään liikunnan parissa.

“Musiikki myös kohottaa mielialaa ja vähentää ahdistuneisuutta, mikä muuttaa treenin rutiinisuorituksesta nautittavaksi kokemukseksi,” sanoo tutkija Andrew Danso.

Varsinkin itse valittu musiikki todistetusti tehostaa mielihyvän tuntemuksia harjoituksen aikana.

“Varsinkin itse valittu musiikki todistetusti tehostaa mielihyvän tuntemuksia harjoituksen aikana.”

Musiikin yhdistäminen matalasykkeiseen liikuntaan auttaa muodostamaan pysyviä rutiineja

Musiikki parantaa kestävyyttä, kohottaa mielialaa ja tekee liikunnasta miellyttävämpää. Ei kuitenkaan riitä, että ihmisiä vain kehotetaan liikkumaan. Jotta liikunnan lisäämiseen tähtäävä strategia olisi toimiva, sen tulee pystyä tekemään liikunnasta hauskaa ja luoda liikunnallisuutta tukevia ympäristöjä.

Kun musiikki yhdistetään matalan kynnyksen liikuntaan, esimerkiksi kävelyyn, jonka on jo aiemmin todettu lisäävän energisyyttä ja liikkumisen säännöllisyyttä – musiikista tulee yksinkertainen mutta tehokas työkalu liikunnan lisäämiseen.

LUE MYÖS: Voiko kävely oikeasti vahvistaa lihaksia? Näin saat arkisesta lajista enemmän irti

“Kun liikunta mielletään pikemminkin miellyttäväksi kokemukseksi kuin velvollisuudeksi, on mahdollista saada aikaan pysyviä käyttäytymismuutoksia,” Danso sanoo.

“Näin liikunnasta tulee asia, jota ihminen aidosti haluaa harrastaa.”

* Lähteet:
Danso, A., Vigl, J., Koehler, F., Knittle, K., Bamford, J. S., Nijhuis, P., … & Luck, G. (2025). Does Music Support Cognitive Control and Affective Responses During Acute Exercise? An Exploratory Systematic Review and Meta-analysis. medRxiv, 2025-01.  https://doi.org/10.1101/2025.01.28.25321259
Danso, A., Kekäläinen, T., Koehler, F., Knittle, K., Nijhuis, P., Burunat, I., … & Luck, G. (2024). Personalised interactive music systems for physical activity and exercise: A systematic review and exploratory meta-analysis. medRxiv, 2024-05https://doi.org/10.1101/2024.05.28.24308089

  • Kroppa jumissa? Kokeile tätä huippu-urheilijoiden suosimaa niksiä

    Kylmähoito on noussut viime vuosina huippu-urheilun maailmasta myös kuntoliikkujien ulottuville, eikä syyttä. Avantouinti, kylmäaltaat ja jopa huippukylmäkaapit ovat yhä useamman aktiiviliikkujan palautumisen tukena. Mutta miksi kylmä tekee hyvää, ja voiko siitä todella olla hyötyä myös...
  • Kevyempi olo alkaa vatsasta! Näin kuitu ja probiootit tukevat painonhallintaa

    Hyvinvointi lähtee tunnetusti vatsasta, mutta tiesitkö, että suoliston terveydellä voi olla yllättävän suuri merkitys myös painonhallinnan kannalta? Kun suolisto voi hyvin, koko keho toimii tehokkaammin ja olo pysyy kevyempänä ja energisempänä. Suolistossa elää miljardeja mikrobeja,...
  • Parsa-aika on täällä! Näin otat kaiken irti kevyestä herkusta

    Kevään suosikkiherkku, parsa, ei ole ainoastaan maukas vaan myös ravitsemuksellisesti erittäin arvokas valinta ostoskoriin. Se on vähäkalorinen, mutta sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Parsa on erityisen hyvä C- ja K-vitamiinien...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest