Tarvitaanko hyvinvointiin itsekuria?
Painonhallinnassa onnistuneet eivät yleensä listaa tärkeimmäksi asiaksi itsekuria. Sitä tuskin mainitaan. Onnistujat kertovat yleensä löytäneensä omassa arjessa toimivia ratkaisuja ja motivaation tehdä muutoksia. He ovat löytäneet syyn valita terveyden kannalta järkevästi ja huomanneet, miten valinnat vaikuttavat hyvinvointiin jokapäiväisessä elämässä.
Itsekurin sijaan pysyvässä painonhallinnassa tarvitaan sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä. Koska paino yleensä laskee hitaasti, on jaksettava odottaa vuosi tai kaksi jotta saavuttaa tavoitepainon. Sen jälkeen yleensä alkaa jopa laihtumista vaikeampi vaihe: painonhallinta. Tämä vaihe ei pääty koskaan, sillä kerran ylipainoinen joutuu tarkkailemaan painoaan lopun elämää.
Kuuri vai hyvinvointisuunnitelma?
Kun painonhallinta on elinikäinen projekti, ei se voi tuntua pahalta, kurjalta ja olla nääntymistä sekä kärsimystä. Valintoja joutuu tekemään ja luopumaan joistakin asioista elämässään. Jotta tämä olisi helpompaa, on pohdittava, miksi tahtoo muutosta ja mitä tästä muutoksesta saa ja hyötyy? Hyvinvointi ja terveys ovat monelle tärkeitä arvoja, mutta arjessa ne saattavat unohtua. Elämäntapamuutosta tehdessä onkin hyvä aloittaa itselleen tärkeiden asioiden miettiminen ja pohtia, elääkö arvojensa mukaista elämää. Kun löytää riittävän hyvän syyn tehdä muutoksia, on jo helpompi lähteä tekemään suunnitelmaa.
Hyvinvointisuunnitelma ei ole viikossa toteutettu, vaan se ulottuu ainakin muutaman kuukauden päähän tai mieluiten se kattaa koko vuoden. Mieti konkreettisia muutoksia, kuten käyn kävelemässä 3 kertaa viikossa 20 min tai ryhdyn toteuttamaan lautasmallia. Ota vain muutama muutos kerralla ja kun ne sujuvat hyvin, tee lisää muutoksia. Näin varmistetaan, että muutoksista tulee pysyviä. Tee suunnitelma koko vuodelle ja kirjaa ylös tavoite jokaiselle kuukaudelle. Suunnitelman ei tarvitse olla kerralla valmis ja sitä voi päivittää matkan varrella. Ajatuksena kuitenkin on, että jonkinlainen runko on olemassa ja sen ympärille voi rakentaa lisää suunnitelmia.
Elinikäinen matka kohti hyvinvointia
Motivaatiopohdinnan ja suunnitellun jälkeen voidaan aloittaa matka kohti tavoitetta. Mutta tässä matkassa ei päämäärä ole tärkeä, vaan itse matka. Painonhallintaa voisi verrata metsässä kulkemiseen. Jos juokset lujaa, saavutat kyllä tavoitteen nopeasti, mutta olet maalissa ihan poikki ja sinut täytyy kantaa pois ja et ehkä ikinä lähde metsälenkille. Juostessa ei myöskään huomaa luonnon upeita yksityiskohtia. Jos juostessa kaatuu, niin sattuu yleensä kunnolla ja voi olla että matka katkeaa siihen. Mutta jos sen sijaan metsässä kävelee, pääsee perille hitaammin, mutta jaksaa siitä myös jatkaa ja tekee mieli mennä metsään uudestaan. Kävellessä voi samalla nauttia vuoden aikojen vaihtelusta ja mielikin rauhoittuu. Matkan varrella saa pysähtyä ja miettiä, mihin seuraavaksi suuntaa.
Pysyvä elämäntapa vaatii pohdintaa ja suunnittelua. Kaikkea ei voi tehdä kerralla, mutta jostain pitää aloittaa. Rauhallisella liikkeelle lähdöllä varmistetaan parempi todennäköisyys onnistua. Vähitellen ja muutos kerrallaan vakiintuu elämäntapa, joka edistää hyvinvointiasi. Mikä on sinun ensimmäinen askeleesi? Ota se jo tänään.
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja
Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti
Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...