Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen tueksi tarjotaan muun muassa kiitollisuusmeditaatiota, vimmattua siivousta sekä alennusmyynneissä juoksentelua kera ostoskasseilla tehtävän hauistreenin. Mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.
Keventäjät kokosi oman 15 kohdan listansa. Testaa yhtä tai kokeile kaikkia!
1. Tänään, eikä huomenna
Vaihda sana ”myöhemmin” sanaksi ”nyt”. Miksi laihdutus pitäisi aloittaa vasta tulevana maanantaina, kun tänään on aivan yhtä hyvä päivä? Siirtämällä aloitusta teet siitä myös dramaattisemman kuin sen tarvitsisi ollakaan.
2. Laihdutus lähtee itsestä
Laihdutuspäätöksen on oltava omasi, eikä kenenkään toisen sanelema. Kirjoita aluksi ylös muistiin, miksi ylipäänsä haluat laihtua ja lue listaasi säännöllisesti uudelleen.
3. Pyydä tukea
Valjasta muut tueksesi. Kerro ystävillesi tavoitteistasi ja pyydä heiltä apua tarvittaessa.
4. Aseta realistinen tavoite
Monet uuden vuoden lupaukset epäonnistuvat, koska ne ovat liian isoja. Realismiin kuuluu myös repsahdusten kanssa eläminen; jos joskus lipsut, jatka siitä mihin jäit, äläkä jää murehtimaan asiaa.
LUE LISÄÄ: Millainen on järkevä tavoite?
5. Aloita maltillisesti
Pienillä askelilla pääset parhaiten suureen tulokseen. Paastoa muistuttava nälkäkuuri, liikunnan lisääminen kymmenkertaiseksi tai totaaliseen askeesiin heittäytyminen tappavat kevennysmotivaation alta aikayksikön.
6. Muistele mennyttä
Arvioi aikaisempia laihdutuskuurejasi. Mitkä strategiat olivat tehokkaimpia? Mitkä eivät toimineet ja miksi? Muuttamalla lähestymistäsi parannat mahdollisuuksiasi onnistua sen sijaan, että hakkaat päätäsi yhä uudelleen samojen toimimattomien tapojen kanssa.
7. Ota dieetti omaksesi
Laihdutuskuurit, missä kaikki on ylhäältä määrättyä ovat harvemmin pitkällä aikavälillä kovinkaan tehokkaita. Tämä koskee myös aikataulujen asettamista. Vaikka on olemassa tietoa järkevistä ateriaväleistä yms, ajoita ateriat aina lopulta SINULLE sopivan rytmin mukaisesti.
8. Älä muuta elämäntapaasi
Tarvitset vinkkejä, joiden avulla teet järkeviä ratkaisuja esimerkiksi ulkona syödessä, mutta et neljän seinän sisään käpertymistä ja kieltäytymistä ulkona syömisestä.
9. Kasviksia, kasviksia, enemmän kasviksia!
Ujuta kasviksia joka aterialle. Ajattele kasviksia myös leivänpäällisinä, perinteisten leikkeleiden ja juuston sijaan.
10. Syö keittoja
Etenkin kirkasliemiset keitot ovat vähäkalorisia. Keitoissa on muitakin etuja. Keitot esimerkiksi sisältävät runsaasti nestettä, joka sitoo keiton sisältämiä muita osia niin, että keittoruoka pysyy mahalaukussa pitkään, eikä kiiruhda ohutsuoleen. Täysi vatsalaukku tekee kylläiseksi, eikä heti tarvitse syödä lisää.
11. Vesi on vanhin voitehista
Valitse juomaksesi vesi ja jätä sokeripitoiset virvoitusjuomat kaupan hyllylle. Vettä kannattaa juoda siksikin runsaasti, että toisinaan tulee syötyä janoonsa.
12. Löydä lajisi
Kokeile eri liikuntalajeja ja valitse omasi. Onko se räväkkä zumba, rauhallinen hiihtolenkki luonnossa vai kotitreeni? Sitoudu liikuntaan pidemmäksi ajaksi heti, kun olet löytänyt lajisi. Kynnys jättää liikkumatta on suurempi, kun koko kevät on maksettu kerralla.
13. Nuku riittävästi!
Pidä huolta siitä, että saat tarpeeksi unta, sillä tutkimusten mukaan liian vähäinen uni voi olla yhteydessä liikakiloihin. Tämä on tosin turhauttava neuvo univaikeuksista kärsiville. Heidän kannattaisi pikemminkin olla stressaamatta siitä, mihin ei voi vaikuttaa, sillä toisten tutkimusten mukaan jo tunne siitä, että on jotenkuten saanut lepoa voi auttaa jaksamaan, vaikka todellisuudessa unet olisivat jääneet vähäisiksi.
LUE LISÄÄ: Laihdutus ja unen merkitys painonhallinnassa
14. Älä ajattele ”kuurina”
Älä huijaa itseäsi ajattelemalla, että kaikki on lastenleikkiä sen jälkeen, kun olet päässyt tavoitepainoosi. Saavutetussa painossa on miltei yhtä haasteellista pysyä kuin tavoitepainoon on päästäkin. Kevennys kannattaa hahmottaa ennemmin elämäntapana kuin kuuriluontoisena rypistyksenä.
15. Puntari ei kerro koko totuutta
Muista, että terveys on muutakin kuin vaa’an lukemat. Jos olet kiinteämpi, sporttisempi, pirteämpi tai muuten vaan voit paremmin, kevennys ei ole mennyt hukkaan, vaikka kiloja ei olisikaan lähtenyt huimia määriä.
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...