Raparperi maistuu maidon kanssa
Kevään ensimmäiset raparperit ovat herkullisimpia. Raparperista voit valmistaa keittoa, kiisseliä ja puuroa eri hiutaleista ja suurimoista. Voi käyttää sitä leivonnassa kakkujen, piirakoiden ja muffinssien maustamisessa.
Kirpeä raparperi vaatii seurakseen sokeria tai makeutusainetta. Happamuus raparperissa johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Siksi raparperiruokien yhteydessä on aina hyvä nauttia maitotaloustuotteita tai tuotteita, joihin on lisätty kalsiumia (kaura-, soija- ja riisijuomat tms.).
Korvasieni aloittaa sienikauden
Korvasieni on myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä se herkullisimpia sieniämme. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä n. 10 minuuttia ja huuhdo kummankin keittämisen jälkeen. Myös kuivatut korvasienet tulee käsitellä samalla lailla.
Korvasienimuhennos valmistuu kevyistä kermavalmisteista (rasvapitoisuus 5-10%). Muhennokseen ei tarvitse lisätä jauhoja. Tarjoa korvasienimuhennosta höyrytetyn tai paistetun kalan (esim. lohi, kirjolohi, kuha tai siika) ja uusien perunoiden kanssa tai vaikkapa grillatun parsan kaverina. Öljytilkassa kevyesti kokonaisina tai silputtuna sipulin kanssa paistetut korvasienet maistuvat myös sellaisenaan esimerkiksi ruisleivän päällä tai salaatin joukossa. Korvasienen maku sopii hyvin myös erilaisiin piiraisiin ja vaikkapa munakokkeliin. Korvasienikeitto on monen kevätherkkua.
Ravintorikas nokkonen käy moneen
Luonnonyrteissä on hyvin vähän energiaa, mutta erittäin runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita. Ravintorikkain on nokkonen, joka sisältää paljon flavonoideja (antioksidantteja), B-, C-, E- ja K-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja kaliumia.
Poimi yrttejä aina puhtaalta paikalta eli lähellä ei saa olla vilkasliikenteisiä teitä tai tehtaita. Kerää vain niitä kasveja, jotka varmasti tunnet. Kerää vihanneksena käytettävien kasvien lehdet mahdollisimman nuorina, esimerkiksi nokkoset 10-20 cm:n korkuisina. Käytä nokkosen poimimisessa kumi- tai muita hansikkaita.
Huuhdo kerätyt lehdet ja ryöppää ne vedessä 1-2 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja purista kevyesti kuiviksi. Säilytä jääkaapissa ja käytä 1-2 päivän sisällä. Suurista määristä voit pakastaa kerta-annoksia tai kuivata talven varalle.
Käytä nokkosta ruoanlaitossa kuten pinaattia. Kiehauta ja tarjoa kasvislisäkkeenä sellaisenaan esimerkiksi kalan tai lihan kanssa. Kokeile ryöpättyä nokkosta kasvispizzan päälle. Nokkosesta valmistat keittoa, kastiketta ja muhennosta. Lisää ryöpättyjä silputtuja nokkosia dippikastikkeisiin, lettu- ja leipätaikinaan, makaronilaatikkoon, piirakkaan ja pestoon basilikan sijaan.
Kokeile myös voikukan lehtiä! Ne sopivat hyvin esimerkiksi salaatin joukkoon, sämpylä- tai lettutaikinaan. Valitse aina sileäreunaisia lehtiä, sillä ne ovat miedonmakuisia. Leikkaa keskiruoto pois, se on usein kitkerä. Salaattiin voit lisätä myös voikukan kukkia. Myös poimulehden pienet lehdet antavat makua ja kauneutta erilaisille salaateille. Ne sopivat hyvin esimerkiksi perunasalaatin joukkoon. Keväisiä herkkuhetkiä!
Alkukesän reseptejä
- Raparperikiisseli maidon kanssa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperi-hirssihiutalepuuro ja maitoa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperipiirakka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Muurinpohja-nokkosräiskäleet savukala- ja marjatäyttellä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Korvasienimuhennos 🔒 Keventäjien jäsenille
- Korvasienileipä 🔒 Keventäjien jäsenille