Halonhakkuu kuluttaa 300 kcal/tunnissa. Sillähän syö jo puolitoista joulutorttua. Puolentoista tunnin tv:n katselukin vastaa jo pientä suklaapatukkaa. Lehdet ovat täynnä erilaisia taulukoita, joissa keventäjälle kerrotaan, paljonko erilaiset aktiviteetit kuluttavat energiaa. Moni sortuu lukemaan lukuja nurinperin: ”Kuinka paljon voin syödä, kun olen ulkoiluttanut koiraa tunnin ajan tai tehnyt kauppareissun kävellen?”
Liikunnan teho eli energian kulutus riippuu aina siitä, miten iso lihasmassa on toiminnassa. Eri puuhien keskimääräistä kulutusta ei voidakaan yleistää koskemaan kaikkia. Tulos riippuu paljon esimerkiksi liikkujan kunnosta ja painosta sekä luonnollisesti liikkumistehosta. Esimerkiksi tanssitaustainen voi kuluttaa zumbatunnilla paljon enemmän kaloreita kuin vähemmän kehoaan käyttämään tottunut. Liikunta tukee toki kaikenlaista keventämistä. Se pitää terveenä, virkeänä ja iloisena ja poissa jääkaapilta sekä kiinteyttää kroppaa. Aineenvaihdunta vilkastuu, ja moni kokee, että keho jatkaa koko loppupäivän energiankulutustaan, toisin kuin päivän paikoillaan istuneilla. Kalorinkulutustaulukoiden varaan ei kannata kuitenkaan keventämistään jättää.
7000 kcal on 1 kg – vai onko?
Moni muistaa vanhan nyrkkisäännön, jonka mukaan syömällä 7000 kcal enemmän kuin kuluttaa lihoo kilon ja vastaavasti nipistämällä 7000 kcal laihtuu yhden kilon. Asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Nyrkkisääntö on lähinnä suuntaa antava kahdesta syystä: ensinnäkin energia-aineenvaihdunnassamme on pieniä yksilöllisiä eroja. Pudotettujen kilojen määrä ei ole vakio, vaikka ihmiset laitettaisiin laboratorioon testattavaksi. Toiseksi: laihduttaessa perusenergiankulutus voi muuttua. Keho käyttää energiaa muun muassa lihasten ja rasvakudoksen rakentamiseen, lämmöntuottoon, ruuansulatukseen, jopa hengittämiseen. Elimistöllä on keinonsa tarpeen mukaan säädellä energiankulutusta. Näin ollen 7000 kcal eivät mene puhtaasti laihduttamiseen.
Proteiinia ja pitkän tähtäimen kevennystä
Vaikka sinänsä on sama, mistä energiaravintoaineista kilokalorinsa vähentää, keventäjän kannalta on kuitenkin merkitystä, mistä tuo noin 7000 kcal:n pudotus koostuu. Pieni lisäys suhteellisessa proteiininsaannissa auttaa tutkitusti pudottamaan painoa tehokkaammin. Lihakset eivät puolestaan pääse surkastumaan, kun pitää aineenvaihdunnan aktiivisena, eli kulutuksen mahdollisimman korkeana ja ravintoaineiden saannin riittävänä. Lihakset myös säilyvät usein paremmin, kun 7000 kcal:a ei vähennetä viikossa, vaan pidemmässä ajassa. Erityisen tärkeää on, ettei kiloja pudota tärkeitä ravintoaineita karsimalla. Keventäjä tarvitsee esimerkiksi rasvaa. Tämä unohtuu yhä monilta.
Käytkö säästöliekillä?
Moni kovin vähäenergiaista ruokavaliota noudattava keventäjä tuntee ”säästöliekki”-ilmiön. Tämä tarkoittaa sitä, että energiavajeen aikana elimistön perusaineenvaihdunta hidastuu. Samalla tiedostamaton liikunta, kuten sormien ja varpaiden pyörittely sekä muu yleinen liikehdintä vähenee. Tähän on vaikea itse vaikuttaa. Tiedostamattoman liikunnan vaikutus painonpudotukseen voi olla pieni, mutta silti todellinen. Säästöliekitys on ollut esi-isillemme elintärkeä mekanismi vastustettaessa painonlaskua nälkäkausien aikana. Näin yltäkylläisyyden aikana säästöliekki ei olisi tarpeen ja harmittaa ymmärrettävästi monia. Jotta säästöliekki ei ”jäisi päälle” alkukankeuksien jälkeen, keventäjän kannattaa välttää liian rajua energiansaannin vähentämistä. 1300 kcal:n päivittäinen energiansaanti on suurimmalle osalle jo niin vähän, ettei sen alle kannata mennä.
Lohdutukseksi takkuavan keventämisen kanssa kamppailevalle kerrottakoon, ettei elimistö ”taistele” pelkästään laihtumista vastaan. Syömällä tai juomalla kerralla 7000 kcal ei aiheuta yhtä kiloa rasvakudosta, sillä elimistö ei pysty käsittelemään kaikkea energiaa kerralla. Toki näin raisu kertamässäily pistäisi elimistön muuten kovalle koetukselle. Joten muista, että kalorit antavat vain viitteitä riittävästä energiasta. Monille meistä tärkeintä on oppia syömään säännöllisesti ja terveellisesti, sekä tunnistamaan oma kylläisyyden tunteensa ja hyvän olon painonsa.
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...