Listaa miettiessäni huomasin, että ajatus ruoka-aineryhmistä nousi kokoajan pintaan ja tuntui vaikealta miettiä vain yhtä ruoka-ainetta. Mutta leikitään leikki kuitenkin loppuun. Tässä 7 + 1 ruoka-ainetta, joita Keventäjän kannattaa syödä päivittäin:
1. Mustikka
Mustikoissa on paljon flavonoideja (muun muassa antosyanidia), liukoista kuitua, B- ja C-vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta: beetakaroteenia ja kivennäisaineita.
Mustikassa on maltillisesti sokeria, mutta paljon makua. Siksi ne ovatkin Keventäjälle syystä loistavaa ruokaa. Lähes mustikan veroisia ovat myös mustaherukka, karpalo tai puolukka. Jos mustikat poimii itse metsästä, ovat ne todellista terveysruokaa ja vielä ilmaista! Muista muutkin marjat kuten mansikka, vadelma, punaherukka ja karviainen.
2. Parsakaali
Keventäjän olisi hyvä syödä kasviksia joka päivä yli 500 grammaa. Mitä värikkäämmin kasviksia syöt, sen parempi. Parsakaali sopiikin listalle sen värin ja huiman ravintoainepitoisuuden vuoksi.
3. Tomaatti
Tomaatissa on paljon lykopeeniä, jonka tiedetään edistävän sydänterveyttä ja mahdollisesti ehkäisevän joitakin syöpätyyppejä. Lykopeeni toimii erityisen hyvin lämmitetyissä tuotteissa, joten tomaattikastikkeet ovat loistavia ruokia.
Tomaatissa on myös beettakaroteenia, muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Eri värisissä kasviksissa on erilaisia terveysvaikutuksia, siksi värikkäästi syömällä edistät parhaiten hyvinvointiasi.
4. Rypsiöljy
Rypsiöljystä saadaan välttämättömiä rasvahappoja: muihin kasviöljyihin verrattuna siinä on enemmän omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Tutkimusten mukaan saamme usein ravinnosta liian vähän omega-3-rasvahappoja suhteessa omega-6- rasvahappoihin, joita on runsaasti kaikissa kasviöljyissä.
Monesti painonpudottajat välttelevät rasvaa liiaksi. Riittävä rasvan saanti vaikuttaa koko kehoon, sillä jokainen solu koostuu rasvasta. Liian vähäinen rasvan saanti näkyy muun muassa ihon kuivumisena, vastustuskyvyn heikentymisenä ja jopa niin, ettei paino laske. Kahdessa ruokalusikallisessa rypsiöljyä on kaikki päivän välttämättömät rasvahapot.
5. Manteli
Manteleissa on paljon hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Listalle sopisivat myös monet muut pähkinät, mutta manteli erityisesti sen takia, että se myös sisältää tryptofaania (aminohappo), joka toimii serotoniinin ja melatoniinin esiasteena ja sillä voi olla mielialaa kohottava vaikutus.
Mantelit ja muut pähkinät sopivat hyvin osaksi välipalaa ja salaatteihin. Ne pitävät hyvin nälkää poissa eikä niissä ole mitään elimistölle turhaa. Muista kuitenkin syödä mantelit ja pähkinät suolaamattomina.
6. Kaura
Kaurassa on kuituja sekä liukenemattomassa että liukoisessa (beetaglukaani) muodossa. Kauran tiedetään vaikuttavan suotuisasti veren rasva- ja sokeripitoisuuteen ja insuliinivasteeseen. Toisin kuin vaikka toinen hyvä vilja ruis, kaura on gluteenittomana viljana vatsaystävällisempi ja sopii myös keliaakikoille ja gluteeniherkille.
Kaurapuurolla on paikkansa suomalaisessa aamupalapöydässä, ja nykyään kauraa saa myös leipänä, pastana ja riisi-kaura lisäkkeenä. Muutkin täysjyväviljatuotteet auttavat painonhallinnassa ja niitä kannattaa valita aterioilleen päivittäin.
7. Jogurtti, piimä ja viili
Hapatetut maitotaloustuotteet päätyivät listalle niiden maitohappojen, proteiinien ja kalsiumin takia. Maitohappobakteerit edistävät vatsan ja suoliston hyvää bakteerikantaa, sillä ne parantavat vastustuskykyä ja suoliston toimintaa. Kalsium ja lisätty D-vitamiini parantavat luuston terveyttä ja proteiini pitää hyvin nälkää ja verensokereita kurissa.
Viili ja piimä pääsivät jogurtin rinnalle, ruokakulttuurisen arvon takia. Ne ovat kuuluneet vuosisatoja ruokavalioomme ja ovat aivan jogurtin veroisia. Kannattaa suosia makeuttamattomia tuotteita. Tutkimusten mukaan nestemäisiä maitovalmisteita suositusten mukaan (5-6 dl päivässä) käyttävät pystyvät hallitsemaan painoaan paremmin.
+ 1 Kotimainen omena
Omenassa on paitsi flavonoideja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi sitä löytyy lähes jokaisen omakotitalon pihalta ja kuluuhan sanontakin: omena päivässä pitää lääkärin loitolla.
Kotimainen omena on hapahko ja se syödään tietenkin kuorineen: kun sen voi poimia omasta pihasta, ei ole vaaraa säilöntäaineista. Kotimaista omenaa ei saa tietenkään läpi talven, mutta niitä kannattaa tankata silloin kun mahdollista ja talvella täydentää ruokavaliota tuontihedelmillä ja pakastemarjoilla.
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja
Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti
Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...