Paastolla haetaan muun muassa henkistä vireyttä sekä apua laihdutukseen ja kevyempien ruokailutapojen omaksumiseen. Laihduttajalla on usein kiire pudottaa painoa: kun ylipaino häiritsee sen verran, että päätös painonpudotuksesta on syntynyt, myös tuloksia pitäisi saada aikaan nopeasti. Silloin paasto saattaa tuntua houkuttelevalta startilta uuteen elämään, mutta onko siitä oikeasti hyötyä?
Pikapaastojen painonpudotukselle tuoma hyöty on lähes poikkeuksetta melko lyhytaikainen: se toimii lähinnä starttina laihdutuksen alussa, jolloin kiloja saadaan muutenkin yleensä nopeammin putoamaan. Suurin osa pikapaastojen aikana tapahtuvasta painonpudotuksesta on nestettä. Nestepaastot kestävät yleensä noin 7–10 päivää. Rasvaa ei tässä ajassa paljon ehdi palaa. Kun paasto päättyy, elimistön nestemäärä hieman lisääntyy ja paino kohoaa. Keventynyt olotila voi kuitenkin motivoida tekemään terveellisiä elämänmuutoksia jatkossa.
Pikakuurien ongelmana on usein yksipuolisuus, ja siksi niitä ei suositella jatkettavaksi pitkään. Täyspaasto voi olla jopa elimistölle haitallista: kun ihminen on syömättä, hän alkaa käyttää omia energiavarastojaan. Pahimmillaan paasto syö lihaskudosta.
Paastoajan on myös tärkeä huolehtia siitä, ettei paino lähtisi turhaan jojoilemaan liikaa: elimistö joutuu isoon rasitustilaan, jos paino putoaa ja nousee taas lähtölukemiin useita kertoja. Laihdutuksesta haaveileville elämänmuutos on välttämätön asia, jos paino halutaan saada pois pysyvästi.