Kesän sesonkituotteiden avulla syöt kevyesti mausta tinkimättä. Inspiroidu, kokeile ja nauti kesän parhaista antimista.
Kesä on raikkaiden hedelmien, marjojen ja vihannesten kulta-aikaa. Ne ovat vähäenergisiä, mutta täynnä elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä suoliston hyvinvointia edistävää kuitua.
Sesongin tuotteet ovat edullisia, ja saattavat löytyä jopa omalta pihaltasi. Poimi vinkit talteen ja haasta itseäsi kokeilemaan kaikkia viittä raaka-ainetta – saatat löytää uuden suosikkisi!
1. Kesäkurpitsa
Kesäkurpitsa on monipuolinen ja maultaan mieto vihannes, jota voi hyödyntää sekä kypsennettynä että raakana. Kesäkurpitsa sisältää vain 18 kilokaloria sadassa grammassa ja runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi folaattia ja C-vitamiinia.

Kesäkurpitsalla on lukemattomia käyttömahdollisuuksia – sen hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana!
Kesäkurpitsa sopii mainiosti grilliruoan lisukkeeksi, salaatteihin tai jopa jälkiruokiin.
Poimi Keventäjien reseptit kesäkurpitsan hyödyntämiseen:
- Kesäkurpitsakeittoa ja täysjyväleipää
- Rukolatäytteiset kesäkurpitsapihvit
- Kesäkurpitsa-suklaakakku
- Täytetyt kesäkurpitsat
- Couscous-vihannessalaatti
2. Retiisi
Retiisi on raikas ja rapea juures, joka sopii etenkin salaatteihin tuomaan makua ja rakennetta. Retiisi sopii ruokiin myös kypsennettynä, jolloin sen maku muuttuu pehmeämmäksi.

Tiesitkö? Retiisin kirpeä maku tulee sen sisältämästä sinappiöjystä. Maun voimakkuus vaihtelee lajikkeiden ja yksilöiden välillä.
Energiaa retiisissä on vain 12 kilokaloria sadassa grammassa, mutta se sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten folaattia, sinkkiä ja magnesiumia. Salaattien lisäksi kokeile retiisiä esimerkiksi voileivän päällä, dippivihanneksena tai uunissa paahdettuna.
Kokeile näitä Keventäjien reseptejä retiisistä:
- Raikas retiisisalaatti
- Kurkku-retiisisalsa
- Kylmä avokado-retiisikeitto
- Kiireisen kokin graavilohi-retiisipasta
- Sienitartarvoileipä
3. Varhaisperuna
Varhaisperuna on keventäjän kesän luottotuote. Varhaisperuna toimii mainiona kevyempänä hiilihydraatin lähteenä, sillä se sisältää vain 75 kilokaloria sadassa grammassa. Lisäksi se sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.

Kotimaisen varhaisperunan satokausi alkaa kesäkuun alun tienoilla.
Varhaisperuna sopii lisukkeeksi melkeinpä minkä tahansa grilliruoan kanssa. Kokeile varhaisperunaa myös kylmänä, esimerkiksi kesäisissä salaateissa.
Lue lisää perunasta: Älä pelkää perunaa! Varhaisperuna on keventäjän luottoruokaa- etenkin kylmänä
Keventäjien reseptejä varhaisperunan käyttöön:
- Salaatti uusista perunoista
- Täytetyt tomaatit ja uudet perunat
- Peruna-papusalaatti
- Kesäinen perunasalaatti
- Pariloitu tai grillattu lohipala, uudet perunat ja kesäkurpitsaa
4. Vesimeloni
Raikas vesimeloni on lämpimän kesäpäivän virkistävä välipala. Makea ja mehukas vesimeloni on kevyttä herkkua, sillä se sisältää vain 37 kilokaloria sadassa grammassa. Lisäksi vesimeloni sisältää runsaasti lykopeenia, joka toimii elimistössämme antioksidanttina.

Lykopeeni antaa vesimelonille sen kirkkaan punaisen värin.
Sellaisenaan syönnin lisäksi vesimeloni sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin ja smoothieihin tai vaikkapa grillattavaksi.
Tässä Keventäjien vinkkejä vesimelonin hyödyntämiseen:
- Kaali-vesimeloni-mustaherukkasalaatti
- Vesimeloni-marjasmoothie
- Mansikka-vesimelonisorbetti
- Grillattu vesimeloni
- Vesimeloni-kanasalaatti
5. Raparperi
Raparperista syntyvät kesäherkut sopivat mainiosti myös keventäjän ruokavalioon. Raparperi sisältää 34 kilokaloria sadassa grammassa sekä runsaasti C-ja A-vitamiinia ja kaliumia.

Raparperista syötäväksi kelpaavat vain varret, sillä sen lehdet ovat myrkyllisiä.
Raparperi on monipuolinen raaka-aine, joka sopii niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin. Välipalana raparperi toimii mainiosti rahkoissa ja smoothieissa, tai vaikkapa kiisselinä maustamattoman jogurtin kanssa. Uutta vivahdetta tuttuihin suolaisiin ruokiin, kastikkeisiin ja salaatteihin saat lisäämällä niihin raparperia. Lisäksi raparperista loihdit Keventäjän kesään sopivat jälkiruoat, kuten uuniraparperia tai raparperi-rahkajälkiruokaa, raparperipiirakkaa unohtamatta!
Kokeile Keventäjien reseptejä raparperista:
- Raparperikiisseli
- Raparperi-uunilohi
- Raparperismoothie
- Raparperivispipuuro
- Uuniraparperi
- Kevyt raparperi-rahkajälkiruoka
Lähteet: Fineli.fi, Satokausikalenteri
Viisi kauden raaka-ainetta, jotka tekevät Keventäjän kesästä kevyen!
Kesän sesonkituotteiden avulla syöt kevyesti mausta tinkimättä. Inspiroidu, kokeile ja nauti kesän parhaista antimista. Kesä on raikkaiden hedelmien, marjojen ja vihannesten kulta-aikaa. Ne ovat vähäenergisiä, mutta täynnä elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä suoliston hyvinvointia...Älä pelkää perunaa! Varhaisperuna on keventäjän luottoruokaa - etenkin kylmänä
Varhaisperuna sopii mainiosti keventäjän ruokavalioon – erityisesti kylmänä sen hyödyt korostuvat. Perunalla on huono maine etenkin painonpudottajien keskuudessa. Perunaa vältellään kuitenkin usein suotta. Alkukesän tuore ja kotimainen varhaisperuna on maukas ja terveellinen vaihtoehto hiilihydraattien lähteeksi....