Ravitsemusasiantuntija Mikael Fogelholm vastaa
Vyötärönympärys on terveyden kannalta tärkeä mittari painonhallinnassa! Suuri vyötärönympärys kertoo sisäelinten ympärille kertyneestä rasvasta, joka on terveyden kannalta erityisen haitallista. Vatsanseudun rasva on terveydelle huomattavasti haitallisempaa kuin ihon alle esim. reisiin, takamuksen seudulle tai käsivarsiin (”alleiksi”) kerääntyvä rasva. Etenkin kakkostyypin diabeteksen vaara suurenee huomattavasti.
Miehillä vyötärönympärys saisi olla alle 100 ja naisilla vastaavasti alle 90. Jos vyötärön ympärys ylittää nämä rajat, ei ole liioittelua kääntyä lääkärin puoleen tarkistaakseen mm. verenpaineen, kolesterolitasot ja sokerinsiedon.
Perimä vaikuttaa meidän anatomiaan ja mm. siihen, miltä vatsan seudulla oleva rasvakerros näyttää. Tälle asialle et voi mitään. Vatsan seudun rasvan määrän saa pienemmäksi laihduttamalla. Tämä ei tietenkään ole yllätys. Yleensä laihduttaminen kohdistuu aina vatsan seudulle, reisien ja takapuolen rasvan väheneminen vaihtelee paljon enemmän.
Elintavoista liikunta on tärkein asia, millä rasvan katoamiseen vyötäröltä voi vaikuttaa. Monet tutkimuksen ovat osoittaneet, että liikunta voi vähentää vyötärön rasvaa jopa silloin, kun kehon paino ei muutu. Kun verrataan ihmisiä, joilla on samansuuruinen painoindeksi, hyväkuntoisilla ja liikuntaa harrastavilla vyötärön ympärys on aina pienempi kuin huonokuntoisilla ja vähän liikuntaa harrastavilla.
Monet ajattelevat, että vatsan seudun rasva katoaa nimenomaan vatsalihasliikkeitä tekemällä. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan tärkeää on kuormittaa elimistöä monipuolisesti ja pitkään. Niinpä parasta vyötärönkavennusliikuntaa onkin erilainen kestävyysliikunta: erittäin reipas kävely, hölkkä, pyöräily, hiihto, rullaluistelu, uinti, soutu, melonta jne.
Ihan pieni määrä liikuntaa ei vaikuta vyötärön rasvaan, kuten ei muutenkaan laihduttamiseen. Suositeltava liikunnan määrä lienee yhdistely kävelystä tai muusta arkiliikunnasta (3-4 tuntia viikossa) ja kuntoliikunnasta (2-3 tuntia viikossa). Mutta tämä määrä on vasta pidemmän aikavälin tavoite niille, jotka eivät tee mitään. Rauhallinen aloitus on tärkeää, koska harva jaksaa liikkua samalla kärsien. Rauhallinen liikunnan määrän ja tehon nostaminen ovat myös tärkeä turvallisuustekijä.