Lumikengillä teholenkki

Monet keventäjät ovat hurahtaneet lumikenkäilyyn. Tavalliseen kävelyyn tai sauvakävelyyn saa vaihtelua ja lisätehoa. Lumikengillä sujuu talvinen kuntolenkki, perheen yhteinen retki, mökille meno, talvisuunnistus tai metsä/pihahommien teko. Lumikengillä pääsee poikkeamaan poluilta ja liikkumaan keskelle luontoa. Hanki vastustaa liikettä, joten hiki nousee pintaan ja kaloreita kuluu huimasti. Parin tunnin lumikenkäilyssä 80-kiloinen voi saada kulumaan arvioilta 1500–2000 kaloria riippuen vauhdista, maastosta ja lumen kantavuudesta. Askellus on kuitenkin pehmeää ja leppoisalta tuntuvaa. Yhtä helppoa kuin kävely, kunhan muistaa suunnata vartalon eteenpäin ja työntää päkiäpiikeillä vauhtia hangesta jalkojen nostelun sijaan. Polvet ja selkäkin voivat hyvin ja huomaamatta parin tunnin kestävyyslenkki on tehty. Ja kaiken lisäksi lumikengät toimivat helposti ja vievät vähän tilaa.

Lumikengillä keventyy

• Yhtä helppoa kuin kävely, mutta pehmeämpää ja pysyy liukkaillakin pystyssä
• Lisävastusta ja tehoa kävelyyn/sauvakävelyyn
• Pääsee puistoihin, pelloille ja lähimetsiin – omille poluille
• Voi liikkua yhdessä ja rupatella vierekkäin
• Sopii erikuntoisille ja koko perheelle
• Kohentaa kestävyyttä, jalkojen lihaskuntoa
• Meno on leppoisalta tuntuvaa, mutta kaloreita palaa kävelyyn verrattuna yli tuplasti
• Mäkisissä maastoissa voi treenata tosissaan
• Eväsrepussa lämmintä juomaa, välipalaa, varavaatteita, kartta ja otsalamppu

Tasapainoista menoa

Lumikengillä on mukava liikkua erilaisilla hangilla, jäisissä olosuhteissa ja myös liukkailla keleillä, koska niiden piikit pitävät ja meno on turvallista. Nuoskalumilla tai juuri sataneella pakkaslumella kävely on todella tehokasta, sillä hangen vastus tiukentaa liikkeen. Upeaa on kävellä metrisillä nietoksilla, mutta 10 sentin lumikerroksellakin lumikengät tuovat varmuutta askeleen pitävyyteen. Lumikenkäilijän vauhti on silti leppoisa, vaikka askel on tehokas ja hien pintaan nostattava. Oman kunnon mukaan voi valita kenkäilyreitin. Leppoisalle lenkille pääsee pelloille, järven jäille tai lähipuistoihin – vaikkapa koiran kanssa. Mäkisissä maastoissa syke nousee ja hiki puskee pintaan. Jos talvisia tehotreenejä kaipaa, kannattaa kavuta lumikengillä laskettelurinteiden reunaa tai kaupunkilähiöiden täyttömäkiä ylös. 5-10 kertaa kun on kavunnut, tietää hätyyttäneensä maksimisykkeitä oikein tosissaan.

Ponnista päkiäpiikillä

Lumikenkäily jopa 40–60 % tehokkaampaa kuin tavallinen kävely riippuen keliolosuhteista, vauhdista ja maastosta. Sopivat lumikengät tasapainottavat ja tehostavat kävelyntekniikkaa, joten lipsumista ei tapahdu ja talvikävely tehostuu. Jalkoja ei tarvitse nostella, vaan lumikenkä liukuu hangen pinnalla ja asettuu lomittain toisen lumikengän kanssa. Lumikenkäilijän askel on joustava ja päkiällä työnnetään tehokkaasti, jolloin pakarat ja reidet saavat puhtia. Kenkäilijän asento on eteenpäin suuntaava, hieman etukenossa, vartalo tiukkana.

Lumikengillä mennään suoraan ylös mäkeen. Päkiärauta polkaistaan ensin rinteeseen, joten kävellään ”varpaat edellä”. Sauvoilla autetaan kipuamisessa vartalon sivuilta. Mäkeä alaspäin tullessa pidetään toinen jalka vartalon takana, nojataan rinteeseen päin – hieman takaviistoon siis ja annetaan edellä kulkevan jalan liukua lumessa alaspäin. Sivuttain lumikengillä ei kavuta missään vaiheessa. Risukkoisille hakkuualueille ei kannata lähteä kenkäilemään, sillä törröttäviin risuihin kompastuu helposti.

Lumikenkäsauvat yhdistetään tehokkaaseen lumikenkäharjoitteeseen. Lumikenkäilijän sauvojen käyttö rentouttaa hartian ja selän seutua ja pistää verenkiertoon vauhtia. Sauvojen pituus on periaatteessa sama kuin sauvakävelyssä, mutta lumen upottamisen varaa jätetään 5-10 cm. Sopiva lumikenkäilysauva saadaan, kun vähennetään omasta pituudesta 40 cm. Sauvassa on oltava iso sompa, jotta se kantaa lumessa. Entisajan suksisauvat käyvät tai retkeilyyn tarkoitetut vaellussauvat, joihin saa vaihdettua ison somman.

Lumikenkäkauppaan

Lumikenkiä voi hankkia urheilukaupoista, tavarataloista tai nettisivuilta tilaamalla. Kannattaa kysyä neuvoa kokeneilta lumikenkäilijöitä tai osaavalta myyjältä. Hyvät lumikengät saa 150-200 eurolla, mutta ne kestävätkin sitten kymmeniä vuosia ja samoja kenkiä voivat käyttää useat henkilöt. Lumikenkien siteet sopivat erikokoisiin talvijalkineisiin, kunhan kengissä on varsi, ne kestävät kosteutta ja ovat tasapohjaiset – ilman korkoja.

Lumikengät on tehty nylonsekotteisesta kierrätysmuovista tai metallirungosta ja muovikankaasta. Lumikengän kokoon vaikuttaa käyttäjän paino ja pituus, sillä iso ihminen tarvitsee enemmän kantavuutta.

Lumikengät valitaan niiden käyttötarkoituksen mukaan. Metsästäjillä, pilkkijöillä, talvisilla mökkipoluilla tai ammatikseen metsässä kulkijoilla toimivat helppokäyttöiset, nopeasti jalkaan sujautettavat lumikengät kumisiteellä. Kuntoilukäyttöön valitaan kunnon siteellä ja pohjapiikeillä varustettu lumikenkä.

Pidempiä matkoja metsässä liikkuva kuntoilija tai retkeilijä tarvitsee tukevan säädettävän ja keinuvan siteen, jossa kantapää nousee askeleessa ja se ei pääse liikkumaan sivusuunnassa. Tunturissa liikkuva tarvitsee kengässään myös säätömahdollisuuden, jolla kanta saadaan pitkässä rinteessä korotettua.

Lumikenkien pohjassa olevat piikit on tehty pitämään jyrkässäkin mäessä ja sivuttaisluistoa estävät kengän pohjan kuviointi. Jääpiikit siteen etuosassa ovat tarpeen kivuttaessa rinteillä ja nyppylöillä. Toimivassa lumikengässä on ns. peräsin ohjaamassa askelta. Laadukkaaseen lumikenkään on saatavilla varaosia.

Turvallista kylmälläkin

Lumikenkäilijä pääsee liikkumaan metsän suojassa silloinkin kun pakkanen paukkuu ja pelloilla viima viilentää. Kenkäillä voi sellaista vauhtia, ettei hengästy ja silloin pakkanen ei kylmennä hengityselimistöä niin herkästi.

Kannattaa pukeutua kerroksittain, sillä liikkuessa hikoilee helposti ja tauolla viilentyy nopeasti. Alimmaiseksi urheilukerrasto, väliin fleecepusero tai villapaita pakkasmittarilukeman mukaan ja päällimmäiseksi kosteutta kestävä ulkoilutakki. Tikkitakki on lumikenkäilyyn liian paksu ja tuhti. Kahdet ohuemmat sukat ja käsineet päällekkäin toimivat paremmin kuin yhdet paksut. Pää haihduttaa kylmällä, joten tuulta kestävä hattu tai alushuppu ja sen päälle kaksinkertainen pipo on tarpeen. Kaulahuivi tai huppu mukaan, jotta tarpeen tullen saa poskia ja nenää suojaan.

Talvella lumi kietoo tututkin puut lumivaippaan, joten metsään harhautuu helpommin kuin kesällä. Lumikenkäillä kannattaa vain tutuilla reiteillä tai kartan ja kompassin lukutaitoisen mukana. Talvella varaudutaan aina otsalampulla, varavaatteilla ja lämpimällä juomalla, jos retki kestääkin aiottua pidempään.

Teksti: Sirpa Arvonen

Lumikenkäily sopii kaikenkuntoisille

Monet keventäjät ovat hurahtaneet lumikenkäilyyn. Lumikengistä saa lisätehoa tavalliseen kävelyyn tai sauvakävelyyn. Lumikengillä pääsee poikkeamaan poluilta ja liikkumaan keskelle luontoa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest