Kunto ei nouse? – Kokeile tätä tutkitusti tehokasta konstia

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Sama treeni kehittää eri tavalla eri ihmisiä

Tutkijat laittoivat hiljattain 5 porukkaa treenaamaan kestävyyttä 1, 2, 3, 4 tai 5 kertaa viikossa, 60 minuuttia kerralla, 6 viikon ajaksi. Kerran viikossa treenanneista 69 % ei kehittynyt, kaksi kertaa viikossa treenanneita 40 % ei kehittynyt, 3 kertaa viikossa treenanneistakin 29 % ei kehittänyt kestävyyttään vaikka heidän treenimäärä täyttää hyvin esimerkiksi liikuntasuositukset. 4 ja 5 kertaa viikossa treenanneista kaikki kehittyvät.

Treenimuutos sai paikallaan junnaavat kehittymään

Ensimmäisen 6 viikon jälkeen tutkijat poimivat ryhmistä 1, 2 ja 3 kaikki, jotka eivät lainkaan. Heille lisättiin kaksi treenikertaa viikkoon. Nyt kaikki treenaajat kehittyivät seuraavalla 6 viikon jaksolla. Näyttää siis siltä, että osa meistä vastaa paremmin korkeampaan treenimäärän. Treenimäärän lisääminen on siis tehokas apukeino, jos kehitystä ei tunnu tulevan. Tehokeinona se ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Siksi kannattaa edetä maltilla ja muistaa seuraavat seikat:

 •  Jos käyt säännöllisesti treenaamassa, mutta lenkit eivät tunnu helpommilta, kokeile lisätä 1-2 treeniä viikkorytmiisi. Se saattaa hyvin käynnistää kehittymisen.
 • Muista myös, että tehon nostaminen on usein tarpeen kunnonkohotuksessa. Jos olet tehnyt pelkästään rauhallisia lenkkejä pari kertaa viikossa, kokeile lisätä mukaan 1-2 kovatehoisempaa treeniä. Jos harjoittelet jo 3-4 kertaa viikossa, vaihda 1-2 harjoitusta esimerkiksi intervalleihin.
 • Muista kuitenkin, että enemmän ei ole aina välttämättä parempi. Esimerkiksi Keventäjät- artikkelista voit lukea, miten 30 min treenillä tuli paremmat tulokset kuin 60 min treenillä. Erityisesti tutkimuksessa käytetyn lyhyemmän 6 viikon jakson jälkeen todella suuri treenimäärä voi olla monille palautumisen kannalta liikaa.
 • Voi myös olla, että kehityksen puute johtuu heikosta palautumisesta. Heikomman palautumisen ja orastavan ylirasituksen yleisimpiä merkkejä ovat vaikeus nukahtaa ja heräily yöllä sekä jatkuvasti kipeät ja jäykät lihakset. Jos tunnistat tällaisia oireita, kannattaa treenimäärä ensin puolittaa ja alkaa sitten alkaa varovaisesti lisätä treeniä.

Lähteet:

Montero ym. 2017. Refuting the myth of non-response to exercise training: ’non-responders’ do respond to higher dose of training. Journal of physiology. Jan.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

 • Tunnin treeni vartissa – helppo HIIT-ohjelma kotiin

  HIIT on lomailijan ja kotoilijan tehotreeni. HIIT eli kovatehoinen intervallitreeni haastaa perinteisen käsityksen siitä, että vain pitkäkestoinen liikunta polttaa kaloreita, kohottaa kuntoa ja tukee laihdutusta. Nappaa tästä helpot 15 minuutin HIIT-ohjelmat, jotka hakkaavat kalorilaskuria yhtä...
 • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

  Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Kuntosalit ovat tänä vuonna olleet suljettuina tavallista...
 • Spurteilla ja pompuilla räjähtävyyttä reisiin!

  Tämä kunto-ominaisuus on todennäköisesti sinunkin heikko lenkkisi. Sen heikkeneminen altistaa kaatumisille, vie pois tehoa niin lenkeistä kuin kuntosalitreenistä ja haittaa jopa kiinteytymistä ja painonpudotusta. Kyseessä on räjähtävä voima, jota on onneksi helppo kehittää! Nopean voimantuoton...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest