Kunto ei nouse? – Kokeile tätä tutkitusti tehokasta konstia

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Sama treeni kehittää eri tavalla eri ihmisiä

Tutkijat laittoivat hiljattain 5 porukkaa treenaamaan kestävyyttä 1, 2, 3, 4 tai 5 kertaa viikossa, 60 minuuttia kerralla, 6 viikon ajaksi. Kerran viikossa treenanneista 69 % ei kehittynyt, kaksi kertaa viikossa treenanneita 40 % ei kehittynyt, 3 kertaa viikossa treenanneistakin 29 % ei kehittänyt kestävyyttään vaikka heidän treenimäärä täyttää hyvin esimerkiksi liikuntasuositukset. 4 ja 5 kertaa viikossa treenanneista kaikki kehittyvät.

Treenimuutos sai paikallaan junnaavat kehittymään

Ensimmäisen 6 viikon jälkeen tutkijat poimivat ryhmistä 1, 2 ja 3 kaikki, jotka eivät lainkaan. Heille lisättiin kaksi treenikertaa viikkoon. Nyt kaikki treenaajat kehittyivät seuraavalla 6 viikon jaksolla. Näyttää siis siltä, että osa meistä vastaa paremmin korkeampaan treenimäärän. Treenimäärän lisääminen on siis tehokas apukeino, jos kehitystä ei tunnu tulevan. Tehokeinona se ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Siksi kannattaa edetä maltilla ja muistaa seuraavat seikat:

 •  Jos käyt säännöllisesti treenaamassa, mutta lenkit eivät tunnu helpommilta, kokeile lisätä 1-2 treeniä viikkorytmiisi. Se saattaa hyvin käynnistää kehittymisen.
 • Muista myös, että tehon nostaminen on usein tarpeen kunnonkohotuksessa. Jos olet tehnyt pelkästään rauhallisia lenkkejä pari kertaa viikossa, kokeile lisätä mukaan 1-2 kovatehoisempaa treeniä. Jos harjoittelet jo 3-4 kertaa viikossa, vaihda 1-2 harjoitusta esimerkiksi intervalleihin.
 • Muista kuitenkin, että enemmän ei ole aina välttämättä parempi. Esimerkiksi Keventäjät- artikkelista voit lukea, miten 30 min treenillä tuli paremmat tulokset kuin 60 min treenillä. Erityisesti tutkimuksessa käytetyn lyhyemmän 6 viikon jakson jälkeen todella suuri treenimäärä voi olla monille palautumisen kannalta liikaa.
 • Voi myös olla, että kehityksen puute johtuu heikosta palautumisesta. Heikomman palautumisen ja orastavan ylirasituksen yleisimpiä merkkejä ovat vaikeus nukahtaa ja heräily yöllä sekä jatkuvasti kipeät ja jäykät lihakset. Jos tunnistat tällaisia oireita, kannattaa treenimäärä ensin puolittaa ja alkaa sitten alkaa varovaisesti lisätä treeniä.

Lähteet:

Montero ym. 2017. Refuting the myth of non-response to exercise training: ’non-responders’ do respond to higher dose of training. Journal of physiology. Jan.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

 • Peruskestävyydellä perusta kuntoon

  Kestävyystreeni on kuntoilun, hyvinvoinnin ja terveyden kivijalka. Kestävyyden kohottaminen kannattaa aloittaa hämmästyttävän matalalla teholla eikä treenien tarvitse olla pitkiä. Kovakuntoinen saa matalatehoisista treeneistä mainiota vaihtelua ja luo niillä pohjaa uusille treenihaasteille. Tuntuuko sinusta, että happi...
 • Uusi tutkimusyhteenveto paljastaa, toimiiko paljon mainostettu pätkäliikunta oikeasti?

  ”Kunto alkaa kohota ja rasva palaa vasta 20 minuutin treenin jälkeen!”. Näin meille usein toitotetaan. Tutkijat päättivät hiljattain kerätä kaiken mahdollisen tiedon siitä, onko lyhyestä pätkäliikunnasta mitään hyötyä ja miten lyhyet treenit pärjäävät vertailussa pitkille...
 • Tutkimustieto paljastaa parhaat motivaatiokikat keventäjälle – myös pari myyttiä murtuu

  Nosta käsi pystyyn, jos painopudotus- tai kuntoiluprojektisi on lässähtänyt motivaation puutteeseen? Itsekin voin nostaa käden ylös. Mutta onneksi liikunta- ja terveyspsykologian tutkimus edistyy koko ajan. Tästä artikkelista voit oppia parhaita, tutkitusti tehokkaita konsteja pitää treeni...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest