Lisää liikuntaa – näin toteutat uudenvuodenlupauksen käytännössä

Uutena vuotena ei kannata luvata kieltäytyä tai luopua sinulle tärkeistä asioista. Uhkailemalla, kiristämällä tai palkitsemalla tehty elämänmuutos saattaa sopia kuuriksi, mutta pitempiaikaisia kieltäytymismuutoksia ei hampaat irvessä jaksa noudattaa. Jos tarkoituksenasi kuitenkin on luopua herkuttelusta ja löhöilystä, täsmennä lupausta kohti tavoitetta. Voisitko luvata itsellesi uusia ruokailukokemuksia, aistikkaita ulkoiluhetkiä, miellyttäviä liikuntakokemuksia ja energistä, sutjakkaa oloa? Onko laihdutustavoitettasi tarpeen täsmentää tai tarvitsetko tavoitteen toteutumista tukevia mielikuvia lisää?

Lupaukseen liittyvää tavoitetta kannattaa itselleen säännöllisesti hehkuttaa muutenkin kuin vain vaakalukemien tai pienempien vaatekokojen numeroina. Miten liikunta tulee lisäämään jaksamistani? Miltä näytän, kun lupaus on lunastettu? Kuinka kevyeltä oloni silloin tuntuukaan? Mitä silloin teen ja keiden kanssa nautin tavoitteen toteutumisesta? Mielikuvat, kuvitellut tunnelmat ja tavoitteen toteutuminen kannustavat silloinkin, kun laiskottaa, on pimeää tai sataa lenkille lähtiessä. Hehkuvaa tavoitekuvaa kuvitellessa askel nousee kepeästi ja liikunta maistuu.

Arjen askeleet

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty eli ryhdytään jyvittämään tavoitteisiin johtavia tulevan vuoden liikuntatoimia. Terveyden ylläpitämiseksi olisi jokaisena päivänä otettava vähintään 10 000 askelta, mutta hieman vähemmälläkin voi aloittaa. Ajattele, jos voisit vuoden lopussa sanoa ottaneesi 3 120 000 askelta eli kuutena päivänä viikossa 10 000 askelta! Askelmittari on hyvä todistaja kertomaan arjen aktiivisuudesta. Toimistotyössä ja autoilevilla työmatkoilla askelmittari kerää usein vain 2 500 askelta, joten lähes jokaisena päivänä olisi aamu- tai iltalenkki kipaistava.

Voisitko antaa itsellesi mahdollisuuden päivittäisiin lisäaskeleisiin? Millaisia muutoksia arkirutiineihisi olisi mahdollista tehdä ja olisivatko ne sellaisia, että voisit niitä noudattaa vaikkapa vuosikausia? Selkeät päätökset yhdestä muutoksesta kerrallaan kuljettavat kohti tavoitetta varmemmin kuin koko elämän mullistavat, kaiken ajan vievät liikuntakalenterit. Voitko ajatella tekeväsi ensin tammi-helmikuun muutoksen ja kevättä kohden siirryt seuraaviin uusiin muutoksiin? Voitko tammikuun iltoina pyrähtää talvitunnelmia aistimaan puoleksi tunniksi ennen iltauutisia, vai voisitko kotiin tullessasi kiertää ylimääräisen kierroksen korttelin ympäri? Mikä on sinun liikelisäsi tammikuulle?

Sykettä elämään!

Jos lupauksessasi haaveilit energisemmästä olosta ja paremmasta jaksamisesta, on syytä suunnitella toimenpiteitä nykyisen kunnon kohentamiseksi. On siis annettava sydämelle sykettä, tuuletettava keuhkoja hengästymällä ja tiristettävä hikipisaroita aineenvaihdunnan vilkastumisen merkiksi. Kaksi kertaa viikossa tehdyt 40-60 minuutin liikuntaharjoitukset, joissa hengästyy ja hikoilee tuottavat tuloksia jo kolmessa kuukaudessa. Jos olet aiemmin harrastanut liikuntaa vain vähän, pääset tuloksiin myös lyhyemmillä harjoituksilla.

Hikoilulajin valitset mieltymystesi mukaan. Jos haluat haasteita, valitse sinulle uusi laji, tarkenna taitojasi tai valitse kuntotasollesi sopiva liikuntatapahtuma, jossa kokeilet uusia kuntorajojasi. Voisitko syksyllä osallistua kävelymaratonille tai harjoitella tunturivaellukselle? Jos taas haluat rauhallisia ajatteluhetkiä, suuntaa luonnon kuntosaliin, laduille tai poluille. Eri vuodenaikojen harjoitusmahdollisuudet kannattaa hyödyntää, jotta kunto kehittyy vaihtelevissa lajeissa, maastoissa ja vauhdeissa.

Hyvä lihaskunto ja tasapainoinen olo antavat ryhtiä elämään ja lisävoimia arjen askareisiin. Pidätkö kotitreenistä, tanssista tai kuntosalista vai joukkuelajeista ja ryhmäliikunnoista? Jumppaatko omaan tahtiisi, rauhallisen ohjaajan opastamana vai musiikin jyskeessä? Valitse aika, paikka ja laji niin, että tiedät nauttivasi kuntoiluhetken kokonaistunnelmasta. Keventäjän lihaskuntoharjoitus on onnistunut, kun tunnet olosi vetreäksi, joustavaksi ja kimmoisaksi – et riutuneeksi tai rääkätyksi. Muista sisällyttää palauttava venyttely liikuntaohjelmaan vähintään muutaman kerran viikossa.

Liikunnallista ja energistä uutta vuotta kaikille!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest