Selätä vastoinkäymiset – hyödynnä näitä ajatusmalleja

Seuraavan kerran epäonnistumisen kohdatessasi, koita hyödyntää seuraavia ajatusmalleja.

1. Vastoinkäyminen on väliaikainen tapahtuma – sinä et ole epäonnistuja!

Muista aina, että epäonnistumiset ja vastoinkäymiset ovat väliaikaisia tapahtumia. Jos urheilija epäonnistuu, hän ei puhu itselleen seuraavasti: ”Minä epäonnistun aina. Syöttöni ovat aina surkeita”. Sen sijaan hän näkee epäonnistumisen väliaikaisena tapahtumana: ”Tässä pelissä syöttöni ei toiminut”.

Jos esimerkiksi et saanut viikon liikuntakertoja täyteen, tilanne kannattaa tulkita seuraavasti: ”Tällä viikolla kaksi harjoitusta jäi välistä. Ensi viikolla järjestelen hieman kalenteria, jotta saan tavoitteeni mukaiset neljä treeniä tehtyä!”

2. Epäonnistuit yhdessä asiassa, et kaikessa!

Jos urheilija epäonnistuu syötöissä, hän ei puhu itselleen seuraavasti: ”Koko pelini oli aivan surkea, siinä ei ollut mitään hyvää”. Sen sijaan hän analysoi tarkkaan, mikä meni pieneen ja huomaa myös, mikä onnistui: ”Syöttö ei toiminut tänään, mutta liikkeeni oli mainiota ja laukaukset napakoita.”

Esimerkiksi keventäjä voi hyödyntää samaa ajattelumallia: ”Viikon liikuntakerrat eivät tulleet täyteen, mutta kuntosalitreenini tiistaina oli kyllä aivan mainio! Treenasin isommilla painoilla kuin koskaan aikaisemmin!”

3. Kaikki epäonnistumisen syyt eivät ole sinussa!

Jos urheilija epäonnistuu, hän ei syytä kaikesta itseään. Erityisesti, jos syitä on oikeasti myös muualla. Urheilija ei puhu itselleen: ”Lyöntini ovat todella surkeita. Olen taantunut niissä ja homma on pelkkää alamäkeä”. Hän on tarvittaessa valmis löytämään syitä epäonnistumiseen myös muualta kuin itsestään: ”Tänään epäonnistuin useissa lyönneissä, koska aurinko paistoi todella pahasti silmiini. Viime aikoina lyönti on toiminut hyvin.”

Muista ihmisistä ei missään nimessä kannata etsiä syitä kaikkiin epäonnistumisiin, mutta siitä huolimatta itsensä syyttäminen kaikesta on erittäin huono asia. Vastoinkäymisen syitä kannattaa miettiä kylmän rauhallisesti ja analyyttisesti. Sinulla on täysi oikeus pistää osa täysin pipariksi menneestä salitreenistä sen piikkiin, että kuntosali oli aivan tupaten täynnä ihmisiä, etkä päässyt ohjelman vaatimiin laitteisiin. Mutta pysy silti ratkaisukeskeisenä, äläkä soimaa itseäsi: ”No, tämä päivä meni vähän pipariksi, mutta menen vastaanottoon ja kysyn, mitkä ovat hiljaisimmat ajankohdat kuntosalilla ja valitsen treeniajankohdan ensi kerralla sen mukaan.”

 

Me kaikki voisimme oppia valtavasti parhaiden huippu-urheilijoiden ajatusmaailmasta. Seuraavan kerran epäonnistumisen kohdatessasi, koita hyödyntää seuraavia ajatusmalleja.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Kävelyn fantastiset hyödyt keventäjälle

    Se on helppoa toteuttaa, se ei maksa mitään. Ja mikä parasta, kävely tutkitusti toimii! Kävelyä liikuntamuotona on tutkittu paljon. Tuoreet tutkimusyhteenvedot varmistavat ajatusta, että keventäjän kannattaa kävellä! Kävely kutistaa kuolleisuutta Isossa, 28 000 ihmisen yhteenvedossa...
  • Lomien painonnousu näyttää pysyvältä – mitä tehdä?

    Media kehottaa usein ottamaan lomajaksot totaalisen rennosti ruokailun kanssa. Mutta onko tämä viisas ohje? Ei välttämättä aina. Erityisesti ylipainoiset saattavat olla vaaravyöhykkeellä. Onneksi tutkimustieto tuo selkeyttä tähänkin asiaan! Lomakiloja kertyy ja ne eivät karise itsekseen...
  • Näin vältät turhauttavan tasanteen painonpudotuksessa

    Tammikuu käynnistyi hyvin. Paino tippui tasaisesti, mutta nyt vaa’an lukema on jämähtänyt paikoilleen. Kuulostaako tutulta? Jos vastasit kyllä, et ole yksin, sillä painonpudotuksessa tasannevaihe tulee käytännössä kaikille. Ennemmin tai myöhemmin. Nyt on aika katsoa, miten...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest