Laihduttelu lihottaa

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Pena, ammattilaihduttaja

Minulla oli vastikään vastaanotollani potilas, Pena, joka oli pudottanut painoa 30 kg. Se kuulosti minusta paljolta. Kun kysyin, miten hän siinä oli onnistunut, hän sanoi, että se oli aivan mahdottoman helppoa.
– Lakkasin vain syömästä.
Siitä on nyt kaksi vuotta, ja painoa oli tullut takaisin 40 kg.
– Kun aloin taas syödä normaalisti.

Laihduttelu

Ohjaajani, HUSin Lihavuustutkimusyksikön johtaja Aila Rissanen, oli ensimmäinen, jonka kuulin käyttävän sanaa ’laihduttelu’. Sana kuvastaa oivallisesti tätä jojo-ilmiötä. Laihduttelu on usein toistuvaa toimintaa. Jokakeväinen nyt-kesäksi-kuntoon- tai jokasyksyinen karista-kesäkilot-pois-projekti. Kaikeksi onneksi nämä laihdutuspyrähdykset yleensä jäävät muutamiksi kiloiksi.

Siis miten niin onneksi? Siksi, että jos painoa alkaa tosissaan pudottamaan, täytyy varmistaa, että tekee sen terveellisesti ja turvallisesti. Laihduttelukuurit ovat toki houkuttelevia ja mielenkiintoisia, mutta ne ovat usein aivan liian yksipuolisia ja aivan liian erikoisia muodostuakseen pysyväksi osaksi laihduttajan uutta elämää. Ne myös kannustavat pudottamaan painoa aivan liian nopeasti. Ja liian usein liikunnan merkitys on unohdettu. Onneksi ihmiset siis eivät kauaa kiduta itseään tällaisilla dieeteillä.

Sopiva laihdutusnopeus

Laihdutus on turvallista, kun painoa putoaa noin 0.5-1 kg viikossa. Runsaasti ylipainoiset voivat aluksi laihtua jopa 1-2 kiloa viikossa. Laihdutuksen alussa, jolloin elimistöstä poistuu luontaisesti vettä, painonlasku on nopeampaa. Mitä kauemmin laihduttaa, sitä maltillisempaa tahtia on syytä pitää. Pena oli pudottanut 30 kg neljässä kuukaudessa eli 16 viikossa, keskimäärin noin 2 kg viikossa. Siinä on puolet liikaa, Penalla oli liian kiire.

Säästä lihaksiasi

Hyvin niukasti syövillä laihduttajilla, kuten Penalla, on suuri vaara laihtua paitsi rasvakudoksestaan, myös lihaksistaan. Jokaisen pudotetun kilon mukana menetetään aina jonkun verran lihasta, mutta laihduttaja itse voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon lihasta kuluu. Jos energiavaje on raju, siis jos kituuttaa hyvin vähällä ruoalla, lihaskato on suurempi. Lisäksi jos syö vain vähän, on vaikeampi varmistaa, että ruokavaliossa on riittävästi tarpeellisia ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Lihaskatoa voi estää paitsi syömällä riittävästi, myös syömällä runsaasti proteiinia eli valkuaisaineita ja liikkumalla paljon. Laihdutustutkimuksissa runsaasti proteiinia syövillä ihmisillä painonlaskusta rasvatonta kudosta eli käytännössä lihaskudosta on ollut noin 25 %, kun vähäproteiinisella ruokavaliolla rasvatonta kudosta lähti jopa yli 30 % laihdutetusta kilomäärästä. Liikunnasta on vielä parempia tuloksia. Pelkillä ruokavaliomuutoksilla laihduttavilla rasvattoman kudoksen osuus painonpudotuksesta on tuo noin 25-30 %, mutta jos laihdutukseen yhdistää liikunnan, rasvatonta kudosta katoaa puolet vähemmän, vain 10-15 %.

Miksi paino aina nousee takaisin?

Monet ihmettelevät, miksi paino nousee kun laihdutuksen jälkeen alkaa taas syömään ’normaalisti’. Totta ihmeessä se nousee, jos ’normaali’ on sitä, millä kymmeniä kiloja isompi ihminen aiemmin eli ja millä oli itse asiassa alun perin tullut ylipainoiseksi.

Jopa yli 90 % laihdutuksista johtaa painon takaisin nousuun. Eikä vain sille tasolle, miltä lähdettiin, vaan yleensä muutaman kilon korkeammalle – jotta olisi varmasti vararavintoa seuraavaa nälkäkautta varten. Näin kävi Penalle – ja käy siis suurimmalle osalle muistakin laihduttajista!

Painon puolustaminen on biologiaa. Meillä kaikilla on tässä suhteessa hyvin vahva eloonjäämisvietti. Elimistö toimisi luonnonvastaisesti, jos antaisi kilojen karista helposti ja pysyvästi. Valitettavasti elimistön luontaiseen reaktiotapaan kuuluu myös suosia rasvan kertymistä painonnousuvaiheessa. Siis jos on laihdutellut varomattomasti, on menettänyt lihastaan, ja painon noustessa saanut tilalle rasvaa.

Jokaisella laihduttajalla on varmasti pyrkimys tehdä itselleen hyvää. Mikään ei ole sen masentavampaa kuin kuukausien kitkuttelun, lukuisien kieltäymysten ja sisukkaiden ponnistelujen jälkeen huomata, että niin vain tulivat kilot salaa takaisin.

Keventäjät

Keventäjät on uudenlainen, monipuolinen työkalu laihduttamiseen ja pysyvään painonhallintaan. Se sopii eripainoisille ihmisille, joilla on erilaisia tarpeita ja erilaisia tavoitteita. Käytä hyväksesi henkilökohtaista ohjelmaasi ja meitä asiantuntijoita. Nyt sinulla on monta personal traineria! Ja mikä parasta, mistään muualta et löydä upeampaa joukkoa kanssakeventäjiä. Nauttikaa elämästä yhdessä!

Tervetuloa aloittamaan kevyempää elämää! SINÄ ONNISTUT VARMASTI!

Jos painoa alkaa tosissaan pudottamaan, täytyy varmistaa, että tekee sen terveellisesti ja turvallisesti. Laihdutuskuurit houkuttavat, mutta ne ovat usein aivan liian yksipuolisia ja erikoisia muodostuakseen pysyväksi osaksi laihduttajan uutta elämää.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Jojolaihdutus lihottaa

    Laihduttaminen on yleistynyt rinta rinnan lihavuuden yleistymisen kanssa. 1950-60 –luvuilla Amerikassa noin 15 % naisista ja alle 10 % miehistä ilmoitti yrittävänsä laihduttaa. Nykypäivänä laihduttaminen on huomattavasti yleisempää. On arvioitu, että naisista lähes puolet ja...
  • Teitkö uudenvuodenlupauksen laihduttamisesta? Älä sorru humpuukidieetteihin

    Karista kilot helposti ja nopeasti – nälkää näkemättä!” Tällaisia houkutusotsikoita näemme aina kesäkauden ja joulun jälkeen kymmenittäin. Laihdutus on miljardibisnes. Rahassa, ei kiloissa. Valitettavasti tuo bisnes kun usein laihduttaa vain kuluttajan kukkaroa. Laihdutustuotteilla myydään mielikuvia, eikä...
  • Pikainen ruoka lihottaa

    Pikaruokaa on syöty Amerikassa jo ainakin 60 vuotta, Suomessa muutama vuosikymmen vähemmän. Pikaisen ruoasta teki alun perin se, että se valmistetaan nopeasti puolivalmiista raaka-aineista. Toinen, nykyään tärkeämmäksikin noussut vauhdikkuus liittyy syömisnopeuteen. Joitakin vuosia sitten olin...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest