Elimistömme tarvitsee rasvoja toimiakseen oikein, mutta niiden laatuun ja määrään tulisi jokaisen meistä kiinnittää huomiota. Seuraavien vinkkien avulla karsit arjestasi helposti turhia piilorasvoja.
1) Paahda, älä paista
Rasvassa paistamisen sijaan ruoka kannattaa paahtaa. Hanki hyvä, paksupohjainen pinnoitettu paistinpannu sekä öljysumutin. Kuumenna pannu kuumaksi ja ripottele pannulle hieman suolaa tai sumuta pannun pinnalle öljyä – tai tee kumpaakin. Pane pannulle lihaa, broileria, kalaa, maksaa tai vaikkapa makkaraa. Kalat pannaan pannulle nahkapuoli alaspäin.
Paahda ruoka kummaltakin puolelta ja jälkikypsennä tarvittaessa 200-asteisessa uunissa. Jälkikypsentämistä vaativat paksummat ja sitkeämmät raaka-aineet, jotka eivät ehdi kypsyä paahtuessaan. Tämä kypsennys tapa sopii erinomaisesti rasvaisille raaka-aineille, joille ei tarvitse sumuttaa öljyä.
2) Käytä uunia
Lihapullat ja lihamurekepihvit kannattaa kypsentää uunissa. Pane ne leivinpaperilla vuoratulle pelille. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja pane ruoat uuniin. Kypsennä paksuudesta riippuen 15 – 20 minuuttia.
Silakkapihvit ja paistetut kalat voit myös kypsentää uunissa samaan tapaan. Uunin lämpötilan pitää olla korkea, sillä liian matalalla lämmöllä tuotteet päästävät nesteet ulos, ja silloin kärsivät sekä ruoan maku että rakenne.
3) Muista paistopussi
Paistopussi on myös mainio kypsennystapa. Paistopussiin voit panna esimerkiksi nahattomia broilerinrintafileitä, suikaloitua perunaa, porkkanaa, tomaattia sekä sipulia. Mausta ruoka erilaisilla yrteillä, suolalla sekä mustapippurilla. Sulje pussi ja kypsennä ruoka paketin ohjeen mukaan.
Paistopussissa voit valmistaa samaan tapaan naudanlihaa, possua, kalaa, kalkkunaa, riistaa ja erilaisia kasviksia. Kypsymisen aikana pussiin tulee hyvää makulientä joka kannattaa hyödyntää kastikkeeksi. Liemen voi tarpeen mukaan suurustaa maissi- tai ohratärkkelyksellä.
4) Kastikkeella on väliä
Kastikkeet voivat olla todellisia rasvapommeja, ja pienikin määrä voi lisätä aterian kalorimäärää huomattavasti. Huomioi siis aina kastikkeiden rasvapitoisuus ennen valmistusta.
Kastikkeiden ravintosisältöön vaikuttavat monet tekijät, mutta on hyvä muistaa, että tärkkelyssuurukset ovat aina kevyempiä kuin rasva-jauhosuurukset. Myös kermojen valinnassa kannattaa olla tarkkana.
LUE MYÖS: Keventäjät kermojen viidakossa
Majoneesipohjaiset kastikkeet kannattaa unohtaa ja vaihtaa tilalle esimerkiksi kermaviili- tai jogurttipohjaisia tuotteita.
5) Hauduta kasvikset nesteessä
Omassa nesteessä hauduttaminen sopii hyvin kasviksille ja sienille. Sumuta laakeaan kannelliseen kattilaan öljyä ja kuumenna kattila. Pane pilkotut kasvikset tai sienet tai kummatkin kattilaan. Ripottele sekaan suolaa sekä mausteita ja sekoita. Pane kansi päälle ja anna hautua viitisen minuuttia.
Suunnilleen tässä ajassa kasviksista on irronnut nestettä. Laske lämpö puoleen ja hauduta kasvikset kypsiksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jos nestettä ei synny tarpeeksi.
Suola kannattaa lisätä ruokaan aina kypsentämisen alkuvaiheessa, sillä se tuo esiin raaka-aineen omaa makua eikä ruokaan tarvitse silloin käyttää niin paljon suolaa.
Airfryer avuksi
Viime aikoina monien kotikeittiöiden pöydille on ilmestynyt uusi kodinkone; airfryer. Kuumalla kiertoilmalla ruoat kypsyttävä laite on todellinen Keventäjän ystävä, sillä se kypsentää ruoat ilman lisättyä rasvaa.
Airfryerin tekniikan avulla voit valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia aina uunilohesta juureksi. Siinä kypsyvät astetta terveellisemmin myös monet perinteisesti uppopaistetut herkut, kuten ranskanperunat.
Yksi airfryerin parhaista puolista on myös se, että tässä laitteessa ruoka kypsyy perinteistä uunia huomattavasti nopeammin. Nälkäkiukku ja nälän aiheuttamat mieliteot on siis vältettävissä.