Yksin tieto terveellisestä ravinnosta ei valitettavasti riitä syömisen hallintaan. Me kun syömme useasti muuhun kuin nälkään, ja silloin emme syö järki- vaan tunnesyistä. Joskus syömme sosiaalisen paineen takia: mummon luona on pakko syödä enemmän kuin tekisi mieli. Joskus syömme vain tavan vuoksi: kun avaan telkkarin, tekee heti mieli syödä. Joskus syömme lievittääksemme pahaa oloa, surua, tylsyyttä, epävarmuutta, stressiä tai yksinäisyyttä. Joskus syömme, koska olemme niin onnellisia (rakastunut pari hellii toisiaan ruualla) tai iloisia (juhlien suunnittelu alkaa aina sillä, että mietitään, mitä siellä syödään) ja joskus syömme väsymykseen.

Tämä tunnesyöminen on melko yleistä ja se saattaakin olla yksi merkittävä ylipainon syy. Meistä jokainen syö välillä, vaikka ei ole nälkä. Mutta jos syöt toistuvasti, vaikket ole nälkäinen, on syytä pysähtyä miettimään, miksi syöt. Pyritkö tukahduttamaan tunteesi syömällä?

Kuulostavatko nämä tilanteet tutuilta?

”Pomo ei selvästi ymmärrä, miten paljon teen töitä. Tänäänkin hän antoi negatiivista palautetta täysin aiheetta. Itkettää, kun ajattelenkin asiaa. Työpäivä oli niin kamala, että laihdutuskuurista huolimatta käyn kyllä ostamassa kaupasta jotain hyvää syötävää. Lounaskin jäi väliin, olen kyllä ansainnut hyvää ruokaa.”

”Kauhea riita miehen kanssa. Se ei todellakaan ymmärrä minua. Miten niin tärkeästä ihmisestä on tullut noin ärsyttävä. Löytyisiköhän kaapeista jotain hyvää? Suklaa auttaisi varmasti tämän mielipahan yli. Otan vaan pari palaa… Apua, söin koko levyn. Eikä se edes maistunut kovin hyvältä. Kyllä olen huono ihminen. Miksi piti taas syödä niin paljon? Huomenna en kyllä syö yhtään mitään ja menen jumppaan.”

”Ihanaa, lapset nukkuvat – vihdoinkin. Mun lempiohjelma alkaa kohta ja pakkasessa on jäätelöä pojan synttäreille. Mä otan ihan vähän sitä, sen olen kyllä ansainnut.” Televisio-ohjelman päätyttyä huomaat kuitenkin syöneesi koko paketin. Morkkis on kamala ja päätät aloittaa heti huomenna kevyemmän elämän, etkä syö kuin salaattia.

”Voi ei, ystävä perui tapaamisen viime hetkellä. Tosi tylsää viettää perjantai-iltaa yksin. Naapurissakin kuuluu olevan bileet. Minä olen ihan yksin. Taidan käydä hakemassa vuokraamosta leffan ja ison pussin karkkia.”

Jos tunnistat itsesi näistä tai elämässäsi on paljon tämänkaltaisia tilanteita, olet todennäköisesti tunnesyöjä. Näissä tilanteissa voi toimia toisinkin, se voi vaatia opettelua. Tunnesyöminen on voinut jatkua hyvin pitkään, joten siitä pois oppiminen vie aikaa.

Tunnesyöminen opitaan usein jo lapsena

Jo pieni vauva oppii yhdistämään syömisen ja hyvän olon. Lapsuudessa usein vahvistuu, että ruokaan liittyy paljon muutakin kuin ravintoa. Vanhemmat saattavat tiedostamattaan vahvistaa ruuan tätä merkitystä. Kun lasta harmittaa, lohdukkeeksi tarjotaan jäätelöä, mehua tai vaikka pullaa. Kun on juhlat, laitetaan jotain hyvää syötävää. Useimmille tuore pulla ja maito on parasta, mitä voi toivoa. Maku tuo mieleen muistoja lapsuudesta: äiti on leiponut pullaa ja hän on hyvällä tuulella ja istuttiin pöydän ääressä juttelemassa. Jos tunteiden käsittelyyn ei annata muuta mallia kuin syöminen, tämä toimintamalli jatkuu usein myös aikuisena. Myös joku trauma (onnettomuus, avioero yms.) voi laukasta tunnesyömisen. Ei ole tosin tärkeää, miksi tunteisiin syödään, tärkeämpää on tiedostaa, että toimii näin ja opetella tästä eroon. Se ei ole helppoa ja vaatii paljon harjoittelua, mutta se ainoa tapa päästä pysyvään painonhallintaan.

Tunteita tulee ja menee

Päivän mittaan tunteita on laidasta laitaan. Olisi aivan tyhmää antaa niiden vaikuttaa syömiseen. Silloin söisimme, mitä sattuu tekemään mieli ja se tuskin olisi terveyden kannalta järkevää. Tunteita tulee ja menee, ja niistä selviää, vaikkei söisikään. Opettele sietämään erilaisia tunteita. Sinulla on tunteita, mutta sinä et ole tunteesi. Tunteita on, niitä ei voi hallita, ne pitää vain hyväksyä. Elämään kuuluu valitettavasti myös ikäviä tunteita. Älä yritä kontrolloida tunteita, se ei ole tarpeen, mutta älä toimi niin kuin tunteet käskevät. Päätä itse, mitä syöt. Jos tavoitteena on painonpudottaminen, pidä päämäärä kirkkaasti mielessä ja tavoittelet sitä vähitellen tunteista välittämättä. Anna tunteiden vaihtua, mutta sinä syöt terveellisesti ja järkevästi. Älä anna tunteiden vaikuttaa terveyteesi!

Liian vähäinen ravinto altistaa syöpöttelylle

Tunnesyömisestä voi oppia pois. Se ei ole helppoa ja sitä pitää harjoitella. Tärkein asia on syödä säännöllisesti ja riittävästi. Nälkäisenä on vaikea vastustaa ruokaa ja silloin tunteet ohjaavat liikaa valintojamme. Syö reilusti kasviksia ja riittävästi proteiinia, suosi kuitupitoisia viljatuotteita, vältä sokeria ja valkoista viljaa. Vaikka lipsahdat ja syöt enemmän kuin ajattelit, syö seuraavana päivänä normaalisti. Älä paastoa tai vähennä merkittävästi energiansaantia, se vain altistaa syöpöttelylle. Perusruoka ei lihota, vaan herkut, joita syödään kun ei ole nälkä.

Keinoja saada tunnesyöminen hallintaan

 • Lopeta tiukka laihduttaminen. Liian niukka energiansaanti altistaa tunnesyömiselle
 • Pidä tunnepäiväkirjaa: kirjaa ylös päivän tapahtumia: mitä teit, mitä söit ja mitä tunsit ja ajattelit, oliko ns. hyvä vai huono päivä, mitä opit.
 • Syö säännöllisesti ja riittävästi.
 • Opettele erottamaan oikea nälkä ja mieliteko toisistaan.
 • Tunteita ei voi hallita, ne pitää hyväksyä.
 • Kohtaa tunteet ja erota ne syömisestä. Tunteet menevät ohi, vaikket söisi mitään.
 • Selviät tunteesta ilman ruokaa näin:
  • Kohtaa tunne, älä väistele.
  • Juo vettä tai kivennäisvettä.
  • 15 min. odottelu auttaa usein, mieliteko menee ohi.
  • Tee jotakin muuta, mikä vie ajatukset pois syömisestä.
  • Älä ole kohtuuton itsellesi, ota oppia lipsahduksista.
  •  Salli itsellesi joskus myös herkkuja, ilman mitään perusteluja.
  • Älä korvaa ruokaa toisella (vaikka nyt pysyisit porkkanoissa, on vain ajan kysymys, milloin ne vaihtuvat johonkin epäterveelliseen)
 • Anna itsellesi aikaa ja harjoittele tunteiden hyväksymistä ja opi sietämään mielitekoja!

Tunnesyömisestä voi oppia pois
Yksi hakee ruuasta lievitystä pahaan oloonsa, toinen palkitsee itsensä herkuin leijaillessaan onnensa kukkuloilla. Tunnesyöminen vie usein makealle ja epäterveelliselle tielle, jonka varrella kilot alkavat kasaantua. Entä kuinka tuolta tieltä pääsee pois?

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

 • Ensimmäinen askel kohti hyvinvointia

  Kysyn usein asiakkailta, miksi he eivät ole onnistuneet painonhallinnassa. Useimmat sanovat perimmäiseksi syyksi itsekurin puutteen ja sen, että laihduttaminen on aina ollut jossain määrin kuuri, joka alkaa ja päättyy. Tarvitaanko hyvinvointiin itsekuria? Painonhallinnassa onnistuneet eivät...
 • Proteiinista potkua liikuntaan

  Lihakset ja luusto on ihmisen tukiranka, jota kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Erityisen tärkeää on muistaa tämä laihtuessa. Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella proteiinipitoisella ruokavaliolla varmistetaan, että paino lähtee oikeasta paikasta eli rasvasta ei lihaksista eikä myöskään...
 • Onko kalori aina kalori?

  Laihdutuksen kultainen lause lienee "laihdut, kun syöt vähemmän kuin kulutat". Periaatteessa totta, mutta ongelmana on kuitenkin ihmiskehon nerokas systeemi, joka on luotu turvaamaan eloonjääminen myös silloin kun ruokaa on niukasti tarjolla. On monia esimerkkejä, miten...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest