Miten eroon makeanhimosta?

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Mieltymys makeaan on synnynnäistä. Kun vastasyntyneille on laitettu kielen päälle pieniä määriä erilaisia makuja, kaikkein muikein ja tyytyväisin ilme tulee makeasta. Makea on turvallista, ja siksi evoluutio on tukenut makeaan mieltymistä.

Mutta miksi joillakin mieltymys lyö yli? Miksi ei riitä, että pitää makeasta? Miksi sitä täytyy himoita ongelmaksi asti? Vastaus tulee tässä, ”Sokerin käyttö tuntuu lisäävän sokerin himoa: mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sitä tekee mieli.”

Sokerikierteen katkaisu

Tuntuu yksinkertaiselta ohjeelta neuvoa kieltäytymään joksikin aikaa kokonaan kaikesta makeasta. Vaikka olen ehdottomia kieltoja ja sääntöjä vastaan, tämä on neuvo, jota olen itsekin menestyksekkäästi antanut. Ja se toimii!

Miten tällainen kieltäytyminen sitten tehdään, jos tulee kuin puolihuomaamatta ostettua ja ahmittua herkkuja? Psykologit, mm. ylipainoisia tutkinut Raimo Lappalainen, ovat todenneet, että vaikeiden tilanteiden kiertämisestä ei ainakaan opita mitään. Ylipainoisen tulisi kohdata karkkihyllyt, mutta ohittaa ne, katsella makeisia, kosketella paketteja, mutta jättää syömättä. Itsekurin käytännön harjoittelu on paras tie ongelmien voittamiseen!

Mieliteko on kuin aalto

Tiedetään, että makeanhimo pysyy yllä ainoastaan ruokkimalla sitä. Monet luulevat, että kun himo tulee, se voimistuu jatkuvasti, kunnes sille on lopulta pakko antaa periksi. Tämä on väärä luulo. Professori Pertti Mustajoen ja psykologi Raimo Lappalaisen kirjoista olen oppinut, että mieliteko on aaltomainen. Se laantuu kyllä, vaikka nousuvaiheessa himo tuntuisikin sietämättömältä. Jos aina antaa periksi, himo saa lisää voimaa ja tulee taas uudestaan. Jos taas kerran onnistuu kieltäytymään, voi onnistua siinä toisenkin kerran. Lopulta, kun on pitkään (jotkut jopa vuosia) toiminut näin, himo kuolee. Aallokko on tyyntynyt.

Puutetta ravintoaineista?

Makeanhimosta kärsivät epäilevät, että heillä on puutetta jostain ravintoaineesta. Kromi nousee näissä keskusteluissa aina esille. Ajatus kromista perustuu sen biokemiallisiin vaikutuksiin sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunnan säätelyssä. Kromin mahdollisista positiivisista vaikutuksista ja turvallisuudesta joudumme vielä odottelemaan lisätutkimuksia. Molemmista on toistaiseksi epäselvyyttä.

En kyllä lainkaan ihmettelisi, vaikka paljon sokeria syövillä olisi monia vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteita. Terveelliselle ravinnolle ei jää riittävästi sijaa, jos energia tulee ravitsemuksellisesti tyhjistä aineista. Kasviksia ja hedelmiä syödään todennäköisesti aivan liian vähän. Myös kylläisyyttä edistävä proteiini jää tällaisessa ruokavaliossa usein hyvin niukaksi.

Nälkäinen halajaa makeaa kylläistä todennäköisemmin. Sen vuoksi kannattaa syödä säännöllisesti. Terveellinen ravinto ja säännölliset ruoka-ajat auttavat tasapainottamaan mielihaluja.

Puutetta seksistä?

Mieliteko on eri asia kuin fyysinen nälkä. Makean syömiselle haetaan oikeutusta sillä, että ”verensokeri on alhaalla”. Tämä ei yleensä pidä paikkaansa. Verensokeri pysyy terveillä ihmisillä hyvin tasaisena (tällaisen alhaisen verensokerin tuntemuksen tullessa mitattu verensokeri on yleensä aivan normaali).

Mieliteko liittyy mielialaan. Stressi, ahdistus ja viha lisäävät impulsiivista syömistä. Epämiellyttävää hankalaa oloa helpottamaan on totuttu syömään makeaa, sillä se parantaa mielialaa. Syömiseen liittyy monenlaisia tunteita. Myös iloisina ja onnellisina hetkinä on mukava syödä!

Erään keskustelupalstalta lukemani kommentin perusteella: ”Tarve siihen makean ahmimiseen kumpuaa ilmeisesti jostain syvältä tunnetasolta. Onko se sitten kosketuksen ja seksin korviketta vai mitä, sitä on vaikea sanoa.”

”Että auttakaa nyt miten mä pääsen eroon makeanhimosta, se on ihan kauhea…”

Näillä neuvoilla onnistut:

 • Pari ensimmäistä päivää ovat vaikeimmat vieroittautuessa makeasta, mutta sen jälkeen helpottaa!
 • Analysoi tilanteet ja ruoat,joissa kontrolli pettää
 • Älä osta kotiin himottavia ruokia
 • Keksi jotain muuta kivaa tekemistä sellaisiksi hetkiksi kun yleensä syöt makeaa
 • Lähde vaikka lenkille, mutta älä ota rahaa mukaan ettet pääse kioskille
 • Jos oma tahdonvoimasi ei riitä, soita nopeasti kaverille tai loggaudu vaikka Keventäjien keskustelupalstalle hakeaksesi tukea
 • Mieliteko ei jatkuvasti kasva kunnes se tyydytetään vaan se laimenee noin 15 minuutin kuluttua.
 • Jos onnistut kerran mieliteon lannistamisessa, onnistut toisenkin kerran.

Eräs keskustelija ihmetteli onnistuneen prosessinsa päätökseksi: ”niin, katoaako se makeanhimo jonnekin, mitä tapahtuu elimistössä kun ennen niin jumalaisen hyvä Kismet ei olekaan enää niin hyvää?””

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

 • Ylipaino vai rapakunto - kumpi on pahempi?

  Normaalipainoinen ja hyväkuntoinen jaksaa paremmin ja on terveempi kuin huonokuntoinen ja ylipainoinen. Mutta entä jos pystyy tavoittelemaan vain jompaakumpaa, hyvää kuntoa tai normaalipainoa, kumpaa kannattaa yrittää? Onko siis terveyden kannalta tärkeämpää olla normaalipainoinen kuin hyväkuntoinen?...
 • Liikunta kohentaa mielialaa

  Moni on hurahtanut juoksemiseen, toiset ovat koukussa kuntosaliin. Kaikki puhuvat endorfiineista, liikunnan aikana erittyvistä aivoja huumaavista aineista, jotka antavat liikkujalle euforisen hyvänolon tunteen ja saavat jotkut jopa riippuvaiseksi liikunnasta. Liikunnan jälkeisen hyvänolon tunteen lisäksi liikunta...
 • Nainen, PCOS ja paino

  Kun paino nousee, naama kukkii, karvoitusta on liikaa ja väärissä paikoissa, kuukautiset jäävät pois tai tulevat milloin sattuvat ja lapsen saanti on kohtuuttoman vaikeaa, kyseessä voi olla monirakkulaiset munasarjat eli polycystic ovary (PCO)-syndrooma. PCOS on...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest