Nauti joulusta, mutta ole tarkkana – juhla-aika nostaa tutkitusti painoa, eikä se karise itsestään alkuvuodesta!

Tutkimus paljastaa – juhlakausi kerryttää painoa, joka ei sula itsekseen pois

Tutkimuksissa on havaittu, että vuoden viimeinen kuukausi pikkujouluineen ja pyhineen nostaa ihmisten painoa keskimäärin 0,4 kiloa. Tämä ei kuulosta paljolta, mutta kun vertaillaan vuodenaikojen keskimääräistä vaikutusta painoon, se on erittäin merkittävä painonnousun ajankohta. Lisäksi ylipaino tulee yleensä salakavalasti, vuosien varrella kertyen.

Tutkijat myös havaitsivat, että tämä painonnousu ei poistu itsestään alkuvuodesta, vaikka tämäkin on suosittu väite. Itse asiassa päinvastoin, nousu tuppaa jatkumaan, mutta hieman hitaampana. Nämä herättävät löydökset osoittavat, että tätä asiaa ei kannata täysin unohtaa ja lappaa jouluruokaa ja glögiä sisään rajoituksetta pikkujouluajasta loppiaiseen.

Joulusta kannattaa nauttia – tässä 4 keinoa, joilla teet sen ilman ikävää painonnousu-efektiä!

Erilaisiin mantroihin ei siis kannata suhtautua kritiikittä, vaan analyyttisen rauhallisesti. Samoin kannattaa tehdä silloin, kun alat miettiä sopivan rentoa ratkaisua tähän tilanteeseen. Voit hyödyntää toimivia liikuntakeinoja ja muutamaa ruokailuajatusta. Tärkeää on, että teet näitä valintoja hyvillä mielin ja innostut niiden tutkitusti tehokkaista virtaa tuovista vaikutuksista! Vaikutuksista, jotka toimivat paitsi jouluna ja joulukuussa, myös muina 11 vuoden kuukautena! Tässä 4 toimivaa konstia:

1. Pidä itsesi aktiivisena

Joulun aikana fyysinen passiivisuus voi lisääntyä. Ulkona on vielä pimeää ja sisällä kaikenlaista jouluun liittyvää tekemistä. Muistuta silloin itseäsi liikuntarutiineista. Jo pieni lisäliike ehkäisee tehokkaasti painon kertymistä. Voit kokeilla esimerkiksi 20-30 minuutin reippaita ulkoilu-kävelyjä isompien aterioiden päälle. Samalla saatat huomata, miten loistavasti tämä vaikuttaa vireystilaasi. Vaikutus on usein niin hyvä, että tämä innostaa sinua nappaamaan tämän tavan osaksi arkirutiinejasi!

Liikunta nimittäin tasaa verensokerin heittelyitä erityisesti runsaan aterian jälkeen. Matalalla teholla liikkuminen on yleensä helppoa ruokailun jälkeen, eikä se aiheuta pistoksia tai muuta harmia. Kovempitehoinen liikunta kannattaa edelleen ajoittaa 1.5-2,5 tuntia ateriasta, riippuen aterian koosta.

Lisää hyviä vaikutuksia on luvassa. Matalatehoisen 20-30 minuutin liikunta pitää tutkitusti esimerkiksi lomamatkalla olevien ihmisten niin kutsutun rasvatasapainon helpommin negatiivisena tai neutraalina. Tämä tarkoittaa, että kehoon ei kerry lisää rasvaa. Jos rasvatasapaino taas on positiivinen, se tarkoittaa sitä, että keho polttaa päivässä vähemmän rasvaa kuin mitä suusta tulee sisään tai se itse muodostaa muista energiaravintoaineista, eli hiilihydraateista, proteiinista tai alkoholista. Silloin kehoon kertyy lisää rasvaa.

2. Luo uusia liikuntarutiineja

Joulun aikana kiire ja arkihässäkkä yleensä helpottavat. Silloin voit rauhassa ja kirkkain mielin miettiä myös uusia arkirutiineja. Kokeilisinko nyt oikeasti sen auton parkkeeraamista 400-800 metriä pidemmälle kaupasta, kun arkena ”siihen ei ole aikaa”? Tai kävelisinkö nyt kuitenkin tuon pikku matkan autolla hurauttamisen sijasta, kun arkena ”en ehdi”? Näin alat vähitellen muodostaa tapoja ja huomaat, että itse asiassa jaloittelu on usein jopa nopeampi tapa kuin auton kanssa ruuhkassa pörrääminen.

3. Ajoita kovempi harjoitus ennen ruokailua

Kun pidät liikuntarutiinistasi kiinni, mukana on yleensä myös kovempitehoisia vauhtikestävyysharjoituksia ja kuntosaliharjoittelua. Nämä harjoitukset on hyvä ajoittaa ennen isompia jouluruokailuja. Silloin ravintoaineiden käsittely ja varastointi on optimaalisempaa. Esimerkiksi ruuan hiilihydraateilla täytetään kehon treenissä huvenneita hiilihydraattivarastoja, eikä hiilihydraateista muodostu yhtä helposti rasvaa.
Kovempitehoinen harjoitus auttaa myös lisäämään lepokulutustasi harjoituksen jälkeen. Näin energiaa kuluu enemmän ja sitä jää vähemmän yli varastoitavaksi rasvakudokseen.

4. Muista ruokailu

Kuten sanottua, jouluruuista pitää nauttia. Mieti kuitenkin hieman kasvisten saantia, riittävää veden juomista, lautasmallia, kylläisyyden kuulostelua ja jopa ajoittaista arvopohdintaa siitä, onko se 16 konvehti enää tarpeellinen ja arvojesi mukainen valinta? Nämä ovat aina hyödyllisiä keinoja edistää omaa terveellistä ruokailua, eikä niistä ole syytä täysin luopua joulun aikana, vaikka rentous ja maittavat ruuat ilman syyllisyydentunnetta kuuluvatkin asiaan!

Lähteet:

Yanovski ym. 2000. A prospective study of holiday weight gain. New England Journal of Medicine. Mar 23;342(12):861-7.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

    Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...
  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest