Mikro vai makro? Kaikki mitä sinun tulisi tietää ravintoaineista

Jokaisen Keventäjän olisi hyvä ymmärtää mikro- ja makroravintoaineiden ero. Tässä ravintoaineiden ero pähkinänkuoressa.

Mikroravinteet välttämättömiä elintoiminnoille

Mikroravinteet ovat näkymättömiä sankareita, joita kehosi kaipaa pieninä määrinä. Nämä pienet ravintoaineet osallistuvat moniin tärkeisiin elintoimintoihin, kuten energiantuotantoon, entsyymien ja hormonien säätelyyn, immuunijärjestelmän vahvistamiseen, kasvuun, luuston terveyteen ja nestetasapainon ylläpitämiseen.

Esimerkiksi raudalla on tärkeä rooli hapen kuljettamisessa soluille, kun taas kalsium on välttämätön ravintoaine luuston terveyden ylläpitämiseksi.

Mikroravinteet voidaan luokitella neljään luokkaan:

Vesiliukoiset vitamiinit: Nämä vitamiinit poistuvat elimistöstä, jos niitä kulutetaan liikaa. Tähän luokkaan kuuluvat mm. B-vitamiinit ja C-vitamiini.

Rasvaliukoiset vitamiinit: Nämä vitamiinit varastoituvat maksaan ja rasvakudokseen, mukaan lukien A-, D-, E- ja K-vitamiinit.

Hivenaineet: Välttämättömiä pieninä määrinä, mutta kriittisiä kehon eri toiminnoille. Tähän luokkaan kuuluvat muun muassa rauta, mangaani, kupari, sinkki, jodi, fluori ja seleeni.

Makromineraalit: Tarvitaan suurempia määriä kuin hivenaineita. Makromineraaleilla, kuten kalsiumilla, fosforilla, magnesiumilla, kaliumilla ja natriumilla, on tietty rooli kehossasi.

Täytä mikroravinnetarpeesi:

Mikroravinteiden puute voi aiheuttaa joukon terveysongelmia sairauksista alentuneisiin energiatasoihin ja heikentyneeseen immuunitoimintaan. Monipuolinen ruokavalio onkin avainasemassa mikroravintoaineiden saannissa.

Makroravinteiden määrät löytyvät ravitsemussuosituksista

Mutta entäs sitten makrot? Makroravinteet ovat puolestaan aineita, joita kehosi kaipaa merkittäviä määriä päivittäisten toimintojen ylläpitämiseen, aineenvaihduntaprosessien tukemiseen sekä kudosten kasvuun ja korjaamisen edistämiseen.

Makroravinteet voidaan luokitella kolmeen pääryhmään:

Proteiinit: Välttämätön kudoksille, kasvulle ja monille biokemiallisille prosesseille. Proteiineilla on myös ratkaiseva rooli aineenvaihdunnan, hormonien ja happo-emäs-tasapainon ylläpitämisessä.

Rasvat: Osallistuu energiantuotantoon, hormonitoimintaan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen. 

Hiilihydraatit:  Hiilihydraatit toimivat kehosi ensisijaisina energialähteinä.

Suomalaisten ravintosuositusten mukaan ruokavalio olisi hyvä koostaa seuraavasti:

45-60 % hiilihydraatteja

25-40 % rasvaa 

10-20 % proteiinia

Näiden makroravinteiden saantisuosituksiin vaikuttavat monet tekijät, kuten päivittäinen aktiivisuustaso, ikä ja energiantarve. 

Syömällä makroravintoaineita jokaisesta luokasta, tulet nauttineeksi samalla monipuolisesti mikroravintoaineita. 

LUE MYÖS: 5 terveellistä aamiaista: Näitä asiantuntijat suosittelevat

Lähteet: THL, Shape

  • Miten laihduttaa ilman säännöllistä liikuntaa?

    Laihduttaminen voi tuntua haastavalta, erityisesti jos säännöllinen liikunta ei ole mahdollista. Mutta älä huoli, painonhallinta onnistuu monin muinkin keinoin. Tärkeintä on löytää itselleen sopivat tavat ja muistaa, että pienetkin muutokset voivat johtaa suuriin tuloksiin. Tässä...
  • 10 vähäkalorista hedelmää - näitä voit syödä hyvällä omallatunnolla

    Hedelmät ovat tärkeä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde jokaisen ruokavaliossa. Vaikka kaikki hedelmät sisältävät elimistöllesi muun muassa kuituja ja tärkeitä ravintoaineita, ei niitäkään kannata ahmia aivan mielin määrin. Osa hedelmistä sisältää nimittäin yllättävän paljon kaloreita, kuten...
  • Elinikäinen painonhallinta – kuinka siinä voi onnistua?

    Tuore suomalainen väitöstutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan nähdä ja ymmärtää painonhallintaa. Tutkimuksessa painonhallinta näyttäytyy elämäntyylinä, joka on kehittynyt läpi elämänkulun ja joka ei vaadi äärimmäisiä kuntokuureja tai paastoamista, vaan on nautittava tapa elää ja pitää itsestä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest