THL:n mukaan vuonna 2017 lähes kolme neljäsosaa 30-vuotiaista ja sitä vanhemmista miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista oli ylipainoisia. Alkoholilla on todettu olevan vahva yhteys ylipainoon. Runsaasti alkoholia nauttivilla erityisesti vyötärölihavuus on yleisempää kuin kohtuukäyttäjillä. Alkoholin laadulla ei näyttäisi olevan merkitystä vyötärölihavuuden kehittymiselle. Tutkimusten mukaan hoikimpia ovat naiset, jotka käyttävät alkoholia vähiten, kun taas lihavampia ovat he, jotka käyttivät yli kolme annosta alkoholia päivässä. Miehillä erot ovat tutkimuksissa olleet pienempiä, mutta heilläkin muutokset ovat samansuuntaisia.
Tutkimustulokset eivät ole mullistavia, vaan tukevat aiempia tutkimuksia ja käytännön kokemuksia. Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa ja sen runsas käyttö näkyy luonnollisesti myös painossa ja vyötärönympäryksessä. Lisäksi alkoholi vaikuttaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Kun alkoholia on veressä, maksa keskittyy vain alkoholin polttamiseen ja sekä sokeri- että rasvanaineenvaihdunta ei toimi normaalisti. Elimistö käyttää silloin energiaksi pääasiassa alkoholia. Tästä ei yleensä ole mitään näkyvää haittaa terveille henkilöille, mutta jos sairastaa diabetesta tai sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, alkoholin käyttö näkyy veren sokereissa. Osassa alkoholijuomia on myös runsaasti sokeria, joka osaltaan lisää energian saantia. Voi tulla yllätyksenä, että kevyt siiderissäkin on energiaa yhden voileivän verran.
Alkoholin välilliset vaikutukset painoon
Alkoholin kulutus ei yksin selitä vaikutusta kansan painoon, vaan alkoholin käyttö vaikuttaa muihinkin elämäntapoihin. Moni myös syö enemmän kun on nauttinut alkoholia, eikä silloin yleensä valita kanasalaattia, vaan yleensä jotain rasvaisempaa ja suolaisempaa ja usein vielä yhdistettynä johonkin valkoiseen hiilihydraattiin. Alkoholi vähentää tunnetusti myös kontrollia ja pienessä hiprakassa ei tunnu niin tärkeältä miettiä syömistottumuksiaan. Tässä on varmasti yksilöllisiä eroja. Toisille lasillinen viiniä korvaa herkuttelun eikä lisää syömistä, mutta toiselle jo yksi olut herättää mieliteon makkaraperunoihin.
Alkoholin tiedetään vaikuttavan myös heikentävästi unen laatuun. Ja tutkimukset ovat puolestaan todenneet, että liian vähäinen tai huonolaatuinen uni vaikuttaa terveyteen ja painoon. Henkilöt, jotka nukkuvat vähän, ovat lihavampia kuin riittävästi nukkuvat. Voidaan olettaa, että runsaasti alkoholia käyttävät myös nukkuvat huonommin.
Jos alkoholia menee paljon tai usein, on säännöllisiä liikuntaharrastuksia vaikeaa pitää yllä ja aktiivisuus saattaa vähentyä. Kun liikettä on vähemmän, myös energiakulutus pienenee ja jos tähän lisätään vielä lisääntynyt energian saanti alkoholista ja ruuasta, voi se näkyä vaakalukemassa.
Niin ja krapulassa ei tietenkään liikuta, vaan maataan sohvalla ja tilataan pizzaa. Se on oiva keino selättää kankkunen, mutta samalla tulee kyllä mukavasti lisäenergiaa, joka voi varastoitua vyötärölle. Lienee selvää, että jos tämä toistuu usein, ei painonhallinta ainakaan helpotu.
Alkoholin vaikutukset painoon ovat siis suoria ja välillisiä. Joidenkin tutkimusten mukaa yksi annos alkoholia päivässä voi olla jopa terveydelle hyväksi, mutta tässäkin kannattaa varmasti hakeutua kohtuuteen. Painoon vaikuttavat monet asiat, joista alkoholi on vain yksi, mutta se voi olla merkittävä tekijä.
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja
Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti
Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...