Raskauden aikana kertyy väistämättä vähintään muutamia ylimääräisiä kiloja. Raju laihdutus heti synnytyksen jälkeen ja imettäessä ei ole tarpeen, sillä vauva tarvitsee ravintoa ja keho aikaa toipua raskauden ja synnytyksen aiheuttamasta rasituksesta. Muutamia pieniä asioita kannattaa kuitenkin huomioida heti, jotta paino ei enää nouse. Vähitellen kannattaa pyrkiä eroon ylimääräisistä kiloista, etteivät ne jämähdä lopullisesti vyötärölle.
Imetä mahdollisimman pitkään
Imetys on luonnollinen tapa päästä eroon raskauskiloista, sillä se kuluttaa paljon energiaa. Jos kiloja ei ole kertynyt paria lisäkiloa enempää, ne voivat lähteä pelkästään imetyksellä. Jotta imetyksestä olisi hyötyä painonhallinnassa, on ruokavalion oltava kunnossa. Jos imetyksen kuluttamat kalorit otetaan takaisin suklaalevyn muodossa, eivät kilot varmasti häviä. Imettävän äidin on myös tärkeä huolehtia kunnollisesta ja riittävästä ravinnon saannista, sillä äidin syömiset vaikuttavat maidon määrään ja koostumukseen ja sitä kautta lapseen.
Hyötyliiku vauvan kanssa
Vauvan kanssa touhutessa saa väkisinkin liikuntaa, sillä esimerkiksi vauvan nostelu ja vaunujen lykkiminen käyvät hyötyliikunnasta. Kannattaa siis hyödyntää luonnolliset mahdollisuudet kalorinkulutukseen ja liikkua vauvan kanssa mahdollisimman paljon. Lähde vaunukävelylle ja hyödynnä talven ja lumen aiheuttama ylimääräinen vastus. Kävele muutenkin mahdollisimman paljon autolla tai julkisilla kulkemisen sijaan. Nostele vauvaa ja käytä lasta elävänä painona. Leiki erilaisia fyysisiä leikkejä vauvan kanssa, jolloin etenkin käsivarret joutuvat tekemään töitä. Hyvän musiikin tahdissa vauvan kanssa treenaaminen onnistuu oman olohuoneen lattiallakin.
Harrasta liikuntaa
Pelkkä vauvan kanssa touhuaminen ei välttämättä riitä kilojen karistamiseen, etenkin jos painoa on kertynyt runsaammin. Heti synnytyksestä toivuttuaan äidin kannattaakin ottaa omaa aikaa liikunnalle ja jatkaa joko kesken jääneitä liikuntaharrastuksia tai aloittaa aivan uusi laji. Vauvan ollessa hieman isompi, kannattaa hyödyntää salien lapsiparkit, joihin voi jättää lapsen treenin ajaksi. Lapsiparkkien alaikäraja vaihtelee yleensä noin 3-6 kuukauden välillä kuntokeskuksesta riippuen. Myös lapsen kanssa voi liikkua erilaisissa vauvajumpissa. Myös lapsi nauttii yhteisestä liikuntahetkestä, äiti saa kaipaamaansa liikuntaa, ja samalla voi löytää myös uusia samassa elämäntilanteessa olevia kavereita, jotka voivat kannustaa eteenpäin.
Tarkista ruokailutottumuksesi
Jos raskauden aikana tuli herkuteltua mitä omituisemmilla mieliteoilla, nyt on viimeistään aika karsia ylimääräiset herkut pois ruokavaliosta. Vauvanhoito voi olla rankkaa, eikä äiti ehdi välttämättä syödä säännöllisesti ja kunnolla. Älä kuitenkaan tingi omasta syömisestäsi. Pyri säännöllisiin ruoka-aikoihin ja unohda turhat ja epäterveelliset välipalat. Jos nälkä yllättää ruokailujen välillä, ota välipalaksi hedelmä tai vihannes. Vauvan hedelmäsoseet ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä niissä ei ole lisättyä sokeria. Myös ruokapäiväkirja voi olla hyväksi avuksi, kunhan muistat olla rehellinen.
Älä ole liian ankara itsellesi
Älä turhaan pode huonoa omaatuntoa vauvakiloista. Ne kuuluvat asiaan. Harva meistä pystyy karistamaan ylimääräiset kilot samalla vauhdilla kuin julkisuuden henkilöt. Älä siis vertaa itseäsi Hollywood-tähtiin tai muihin kuuluisuuksiin. Muista kuitenkin, että raskauskilot eivät ole mikään pysyvä olotila eikä vauvan saamista voi syyttää loputtomiin vyötärömakkaroista. Etenkin jos suunnitelmissa on useita lapsia lyhyen ajan sisällä, kannattaa pitää huolta, ettei kiloja pääse kertymään jokaisen raskauden myötä entistä enemmän ilman, että aiempien raskauksien kilot on saatu hallintaan.