Harva suomalainen tulee yhdistäneeksi alkoholijuomat ylipaino-ongelmiinsa, vaikka syömisen ja liikkumisen lisäksi se saattaa monelle meistä olla merkittävä syy siihen, miksi kaloritasot ylittyvät. Alkoholissa on lähes yhtä paljon energiaa kuin rasvassa: yksi gramma alkoholia sisältää seitsemän kilokaloria, eli melkein yhtä paljon kuin rasvagramma, jossa kilokaloreita on yhdeksän. Tämän lisäksi energia tulee paitsi alkoholista, mutta myös juomien sisältämistä hiilihydraateista, lähinnä sokereista.
Alkoholi myös muuttaa tutkimusten mukaan ihmisen ruokailukäyttäytymistä: jos ruokajuomana on alkoholia, tulee helposti syöneeksi tavallista enemmän. Vaikka juomissa jo itsessään olisi paljonkin energiaa, juotu energia ei tuo kylläisyyttä. Päinvastoin alkoholia käytetäänkin ruokahalun herättämiseen aperitiivina. Alkoholi lisää ruokahalua ja pienessä hiprakassa itsekuri on usein heikompaa ja ruokavalinnat eivät aina ole kovin terveellisiä. Alkoholia nauttiessa tulee herkästi nälkä myös ruoka-aikojen välillä ja esimerkiksi sipsipussilla käydään ahkerasti.
Vaikutuksensa on myös sillä, että alkoholia käytettäessä liikunta jää yleensä vähiin tai unohtuu kokonaan. Kahden keskiolutpullollisen sisältämän energiamäärän kuluttamiseen tarvitaan myös yllättävän paljon liikuntaa: keskikokoisella ihmisellä kahden oluen kaloreiden polttaminen ottaa reippaasti kävellen lähes tunnin. Liikuntaa ei tietenkään suositella hiprakassa eikä myöskään krapulassa ja jos alkoholia juo usein, liikuntaharrastukset saattavat jäädä kokonaan. Näistä tekijöistä kertyy iso summa ja alkoholin vaikutus ylipainoon on kiistatonta.
Se kuinka paljon alkoholia voi käyttää ilman että lihoo, riippuu toki henkilön kokonaisenergiansaannista. Kaikki saantisuositukset ylittävä liikaenergia lisää painoa. Painonhallinnan kannalta parasta onkin pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät.