Teelajeja on monia, meillä mustan teen rinnalla suosiotaan kasvattaa vihreä ja valkoinen tee ja rooibos, joka ei ole oikeastaan edes teelajike. Kiinnostus teehen on lisääntynyt, samaa vauhtia kuin muukin terveystietoisuus. Jos teetä juo terveysnäkökohtia silmällä pitäen, kannattaa valita vihreä tai valkoinen tee tai rooibos. Tee sopii terveelliseen ruokavalioon ja meille suomalaisille olisi varmasti paikallaan vaihtaa muutama kuppi kahvia päivässä teehen. Teetä on saatavana niin monia lajikkeita ja makuvaihtoehtoja, ettei varmasti kyllästy. Maustetulla teellä voi hyvin paikata makean mielitekoja. Rauhallinen hetki teekupin ääressä antaa virtaa ja mielihyvää. Haastan paatuneen kahvin ystävän kokeilemaan hyvin haudutettua teetä!
Yleisimmät Suomessa käytetyt teelajikkeet
Musta tee/ Punainen tee
Vihreät teen lehdet nahistetaan koneellisesti, jolloin niihin puhalletaan kosteaa, lämmintä ilmaa. Tämän jälkeen lehdet rullataan koneellisesti, jolloin solurakenne rikkoutuu tihkuen solunesteitä, jotka sekoittuvat lehtimassaan. Rullatut, vihreät lehtimassat siivilöidään koon mukaan hapetusta (fermentointia) varten. Seuraavaksi seulotut lehtimassat siirretään kosteaan ja lämpimään tilaan omille alustoilleen. Rullauksessa lehden pintaan tihkuneet katekiinit ja entsyymit alkavat reagoida kemiallisesti ja hapettuminen nopeuttaa prosessia. Lehden väri muuttuu vihreästä ruskeaksi. Hapettumisen jälkeen lehdet kuivataan ja lehden lämpötila nousee 80 asteeseen ja lehdet saavat lopullisen tumman värinsä ja hyvän säilyvyyden. Lopuksi kuivat lehdet seulotaan lehtikoon mukaisesti ja pakataan huolellisesti. Teelehtien väri vaihtelee vaalean ruskeasta lähes mustaan, juoma kullanruskeasta syvään tummanruskeaan. Tuottajamaita Intia, Kiina, Afrikka, Vietnam.
Vihreä tee
Vihreää teetä ei fermentoida ja hapetus estetään käsittelemällä lehtiä kuumassa esim. höyryttämällä tai paahtamalla. Höyrytys on vanhin menetelmä, joka saa lehdet säilymään ruohomaisen tuoreen vihreinä ja hapokkaina. Paahtaminen taas muuttaa lehtien värin vihreän rusehtavaksi ja maku muuttuu paahteisen makeahkoksi. Vihreä tee on eniten juotu juoma maailmassa veden jälkeen. Tuottajamaita esim. Kiina, Japani, Vietnam ja Intia.
Valkoinen tee
Parhaimpiin valkoisiin teelaatuihin kerätään vain aukeamattomat teen lehdet, jotka ovat silkkisen vaalean hopeanharmaan nukan peitossa. Astetta halvempiin laatuihin kerätään avautumassa olevia ja jo auenneita lehtiä ja kärkisilmuja. Teen lehdet kuivataan luonnonmukaisesti yleensä raikkaassa ulkoilmassa. Lehtien väri on hopean valkoisesta vaalean vihreään ja valmis juoma lähes värittömästä vaalean vihreään. Valkoisen teen maku on hieman yrttimäinen, usein makeahko. Tuottajamaita esim. Kiina ja Taiwan.
Rooibos – Aspalathus Linearis
Rooibos, autiomaayrtti kasvaa vain Etelä-Afrikassa joko viljeltynä tai luonnonmukaisena. Rooibos on 0,5-1,5 m korkea pensas, josta poimitaan neulasmaiset lehdet. Tämän jälkeen lehdet fermentoidaan ja ne saavat kauniin värinsä. Rooibos Punapensastee on kofeiiniton ja vatsaystävällinen. Se sisältää erittäin paljon antioksidantteja ja flavonoideja. Sen sanotaan nuorentavan ja kirkastavan ihoa. Se ei kitkeröidy pidempäänkään haudutettaessa ja sopii myös iltateeksi.
Hauduta hitaasti
Teepussit ovat käteviä kiireisessä arjessa, mutta kunnon teehetkeen kuuluu teen hauduttaminen. Ota aikaa rauhoittumiselle ja anna teen valmistua hitaasti hauduttamalla.
- Puhdas raikas vesi on hyvän teen perusta
- Kiehauta vesi
- Mittaa teekannuun tai haudutussiivilään yksi teelusikallinen teetä kuppia kohden ja yksi pannulle
- Kaada kiehunut vesi teen lehdille ja anna hautua 2-6 min
- Vedenlämpötilaa voi säädellä mm. lisäämällä kylmää raikasta vettä keitetyn veden sekaan ennen lehdille kaatamista
- Poista teen lehdet juomasta ja lisää makeutusta maun mukaan
Teen haudutusaika riippuu teen laadusta ja teen lehtien koosta. Yleensä vihreää teetä haudutetaan vähemmän kuin mustia teelaatuja. Myös veden lämpötila vaikuttaa teen makuun ja eri teelajikkeet vaativat eri lämpöisen veden. Vihreään teehen tulevan veden lämpötilaksi suositellaan teelaadusta riippuen 70-80 °C. Mustaan teelaatuun teevesi pysyy maukkaana, pehmeämpänä ja hapekkaana kun vain kiehautat etkä ylikeitä. Suositus mustan teen haudutuslämpötilaksi on yleensä noin 95 astetta. Haudutusvälineeksi voit valita tilanteeseen ja tunnelmaan sopivan teesihdin, modernin teepressopannun tai lasipannun.
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja
Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti
Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...