Alkutalven ja kevään vitsaus, flunssa, on vienyt monet meistä lenkkipolkujen sijaan sängyn pohjalle. Kun sairastelu on voitettu, on taas aika pohtia liikkeelle lähtöä. Mutta milloin on hyvä hetki?
Liikkeelle lähtemisen ei suinkaan tarvitse tarkoittaa heti kovatehoisia treenejä, vaan jo pienikin kehon liikuttelu tekee hyvää ja auttaa treenirutiineihin palaamisessa.
LUE MYÖS: Näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
4 vinkkiä: Näin palaat flunssan jälkeen liikunnan pariin
1. Liiku fiksummin, älä kovemmin
Moni Keventäjäkin saattaa ajatella, että vain tunnin kuntosalikäynnistä tai tietyn kilometrin mittaisesta lenkistä olisi hyötyä. Tämä ajattelumalli kannattaa heittää romukoppaan ja vaihtaa mielikuva ämpäriin, jota pienet päivittäiset aktiivisuushetket täyttävät. Illalla se saattaa olla jo täynnä
Jos siis olet palaamassa flunssatauon jälkeen liikunnan pariin, aloita pienin askelin. Kipua portaat, kävele kortteli ympäri, venyttele tv:n äärellä tai nostele kauppakasseja. Tästä on taas hyvä jatkaa eteenpäin!
2. Täytä kehosi energiavarastot
Flunssaisena ei monestikaan tule syötyä tai juotua riittävästi – tai ainakaan terveellisesti. Ennen liikkeelle lähtemistä kannattaakin elimistön energiavarastot täyttää tulevia liikuntasuorituksia silmällä pitäen. Juo siis paljon vettä ja ravitse kehoasi hyvillä hiilihydraateilla, jotta liikunta alkaa taas tuntua mukavalta.
VINKKI: Banaanit ovat hyvää flunssaruokaa, sillä ne ovat helposti sulavia ja tarjoavat välttämättömiä ravintoaineita, kuten kaliumia, joka voi lievittää flunssan oireita.
3. Aloita hitaasti
Vaikka juokseminen olisi sinun juttusi, flunssan jälkeen ei kannata suunnata suin päin lenkille, sillä liian ripeä liikkeelle lähteminen voi aiheuttaa pitkäkestoisia vammoja. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tauon jälkeen elimistö on riskialttiimpi erilaisille liikuntavammoille. Aloita kävelylenkeillä ja lisää tehoja vasta sitten, kun kehosi on taas tottunut liikkeeseen tauon jälkeen. Maltti on siis valttia!
Liikuntavammojen lisäksi kovatehoiset treenit voivat pidentää flunssan kestoa, sillä kova treeni lisää stressihormonien määrää elimistössäsi vaikuttaen immuunijärjestelmän toimintaan.
Oman sykkeen seuraaminen on tehokas keino todeta, milloin kannattaa lähteä liikkeelle. Jos sykkeesi pompsahtaa taivaisiin pienistäkin askareista, on aika antaa elimistöllesi lisäaikaa toipua.
4. Kaikki lähtee coresta
Sen lisäksi, että keskivartalon hallintaa tarvitaan tasapainon ylläpitämisessä, hyvä keskivartalon tuki suojaa selkävammoilta. Keskivartalon tukilihasten harjoittaminen onkin erinomainen keino lähteä liikkeelle flunssan jälkeen. Treenit ovat helppoja ja nopeita, etkä tarvitse välttämättä lainkaan välineitä tai varusteita.
Nämä yksinkertaiset ja intensiteetiltään matalat treenit valmistavat kehoasi liikkumaan tauon jälkeen.
Nappaa keskivartalo-treeni talteen tästä.
Lähteet: MedicalXpress, HuffingtonPost, Runner’s World
Unohdettu terveyspommi tekee paluun: Tästä syystä sinunkin kannattaa tutustua lanttuun
Lanttu on monille tuttu juures, mutta sen terveyshyödyt ovat jääneet usein muiden vihannesten varjoon. Tämä unohdettu vihannes on kuitenkin todellinen terveyspommi, joka tarjoaa runsaasti ravintoarvoja ja terveysvaikutuksia. Lanttu on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka...Tuoreet vs. pakastekasvikset – kumpi on parempi vaihtoehto?
Kun pohditaan, ovatko tuoreet kasvikset vai pakastekasvikset parempi vaihtoehto, vastaus ei ole yksiselitteinen. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa, ja valinta riippuu pitkälti yksilöllisistä tarpeista ja olosuhteista. Tuoreet kasvikset tarjoavat usein parhaan maun ja tekstuurin,...Polta rasvaa ja kasvata lihasta – näin onnistut!
Monet laihduttajat toivovat pudottavansa rasvaa, mutta samalla säilyttävänsä kovan työn kautta hankitut lihakset. Tämä voi kuitenkin olla haaste, sillä painonpudotuksessa elimistö voi käyttää lihaskudosta energiana, mikäli ruokavalio ja liikunta eivät ole tasapainossa. Poimi vinkit siihen,...