4 yleistä väärinkäsitystä, jotka saattavat tappaa treenimotivaatiosi ja kehittymisesi

Kuvaan näitä ajatusansoja kahden erilaisen, kuvitteellisen keventäjän kautta. Sellaisina, kun ne tuppaavat arjessa esiintymään. Nämä kaksi keventäjää ovat hyvin samanlaisia. He ovat samanikäisiä, heillä on karistettavia kiloja saman verran. He ovat jopa samassa ammatissa. Mutta heitä erottaa yksi tekijä: ajatusmaailma ja suhtautuminen näihin ajatusansoihin. Lue eteenpäin ja mieti, mitä voit heiltä oppia!

Ajatusansa 1 – Tauko merkitsee kaiken menettämistä

”Treeni lähti hyvin käyntiin, mutta sitten tuli parin viikon tauko, kaikki on pilalla!”

Keventäjä ykkönen ahdistuu tästä flunssan, työkiireiden tai joskus yksikertaisen motivaatiopulan aiheuttamasta tauosta. Hän ahdistuu voimakkaasti treenitauosta. Kohonnut stressi lisää myös mielitekoja herkkuihin. Hän kuvittelee, että kaikki kovan työn tulokset on vedetty vessanpöntöstä alas. Taas ollaan lähtöruudussa, joten mitä järkeä on edes aloittaa uudelleen, kun tässä aina käy näin? Ja kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan ruokienkin kanssa. Kun ei pysty treenaamaan, niin mitäpä sitä ruokienkaan kanssa pingottamaan. Aivan sama!

Keventäjä kakkonen jupisee hänkin hetken, kun pakkotauko tulee kohdalla. Nopeasti hän kuitenkin kääntää ajatuksensa mielenkiintoiseen tietoon treenitaukojen vaikutuksesta. Hän muistaa lukeneensa, että lihaskunto ja kestävyys eivät tipu käytännössä tippaakaan 1-2 viikon tauon aikana, ja kuukauden paussikin laskee kuntotasoa yleensä vain 5-10%. Hänen mieleensä muistuu myös ihmeelliseltä kuulostava lihasmuisti-ilmiö, jossa aikaisemmin hankittu voima kehittyy tauon jälkeen taukoa edeltävälle tasolle jopa 5 kertaa nopeammin kuin sinne pääseminen alun perin kesti.

Hän myös tiedostaa sen, että liikunta on usein eräänlainen hyvinvointitapojen ”laukaisija”. Kun harjoittelu on säännöllistä, yleensä ruokailu sujuu paremmin. Tämä tieto auttaa varautumaan. Hän päättää keskittyä tietoisesti enemmän ruokailun toteutukseen, esimerkiksi aterioiden suunnitteluun ja uusien välipalavaihtoehtojen miettimiseen. Nyt tauolta on helppo palata, ruokailu on entistä paremmassa reilassa ja treeni kulkee jo parin harjoituksen jälkeen aivan kuten ennenkin!

Ajatusansa 2 – Ikä estää kehittymisen

”Olen jo tämän ikäinen, en voi enää kehittyä. Olisi pitänyt alkaa käydä salilla silloin nuorena, kun olisi saanut tuloksia!”

Keventäjä ykkönen katsoo ahkerasti peruutuspeiliin. Juna taisi mennä jo. Helppohan se olisi ollut nuorena. Hänen mielessään pyörivät tuttujen ja sukulaisten kommentit kahvipöytä keskusteluissa: ”Se on tämä keski-ikä, vaihdevuodet ja kaikki. Ei se kunto enää kehity ja kroppa kiinteydy, vaikka mitä tekisi. Aineenvaihduntakin on aivan olematon. Kaikki mitä syö, tarttuu reisiin, takapuoleen ja vatsaan!”. Hän kyseenalaistaa itseään, miettii onko tässä edes mitään järkeä ja päättää jäädä sohvalle makaamaan. Hullu se on, joka paljon työtä tekee. Vielä hullumpi se, joka tekee turhaa työtä!

Keventäjä kakkonen lähti myös aikaisemmin mukaan tähän houkuttelevaan ajatusleikkiin. Sitten hän huomasi netissä jutun, jossa kerrottiin hämmästyttävistä tuloksista 82-91 vuotiailla voimaharjoittelijoilla. He olivat kahdessa kuukaudessa kaksinkertaistaneet lihasvoimansa! Jos tuossa iässä se on mahdollista, niin miksi ei minulla, paljon nuoremmalla! Hän kiinnostuu aiheesta lisää. Hän löytää myös tuoreen tutkimuksen, jossa ilmenee, että paljon puhuttu aineenvaihdunta ei hidastu käytännössä lainkaan 30-60 ikävuoden aikana. Häntä kiinnostaa myös lihasmassan lisääminen. Tästäkin nopea haku tuo innostavaa tietoa: Ei olekaan niin, että lihas kasvaa vain parikymppisillä. Kappas, kasvuvauhdissa ei ole 18–40 vuotiailla mitään eroa. Ja jopa yli kuusikymppiset ovat saaneet harjoittelulla hyviä tuloksia!

Tieto innostaa keventäjä kakkosta valtavasti. Samalla mielestä poistuu jatkuva käsijarru, joka kertoo vähintään alitajuisesti, että taistelee vain tuulimyllyjä vastaan ja homma on jotakuinkin turhaa. Nyt hänen harjoittelunsa kehittää vielä tehokkaammin kuin aikaisemmin.

Ajatusansa 3 –  Sisäisen puheen ja pystyvyyden tunteen merkitys

”En pysty nostamaan näitä painoja! Ei tämä lenkki minulta onnistu!”

Keventäjä ykkönen päättää mennä kuntosalille. Hän katsoo printtaamaansa ohjelmaa. Siinä neuvotaan tekemään 10 toiston sarjoja haastavilla painoilla. Ensimmäisenä on vuorossa ylätalja. Hän laittaa varmuuden vuoksi painopakan tapin minipainoihin. Hän lähtee tekemään liikettä. Lihaksissa tuntuu hieman. Mutta parasta kuitenkin olla repimättä. Ja enhän minä pysty tuolla isommalla painolla tekemään, täysi aloittelija kun olen!

Sitten vuorossa on hauiskääntö. Hän on kysynyt salin ohjaajalta, mikä voisi olla sopiva paino hänelle. Ohjaaja kehotti kokeilemaan kuuden kilon käsipainoilla. Hän katsoo telinettä. Kovin isoilta näyttävät nuo kuutoset. Hän ottaa varmuuden vuoksi neljän kilon painot. Aivan riittäviltä tuntuivat. Pidetäänpä nämä!

Lenkillä hän valitsee aluksi lyhyen reitin. Se menee hyvin läpi. Hän muistaa ohjeen, jossa kehotettiin lisäämään treenin tehoa pikkuhiljaa, vaikkapa nousemalla pitkät kuntoportaat. Hän käy portaiden luona, mutta päivittelee saman tien niiden pituutta. Eipä tuollaiseen sovi tällä kunnolla lähteä. Joten kävely kotiin alkaa.

Keventäjä kakkonen on tunnustanut monelle ystävälleen olevansa hieman mukavuudenhaluinen. Hän kuitenkin muistaa kuulleensa, että aloittelijat tuppaavat tutkitusti valitsemaan kuntosalilla liian kevyet painot. Niin kevyet, että ne eivät kehitä lihaskuntoa, voimaa tai lihasmassaa. Siksi hän kysyy jokaisen harjoitussarjan jälkeen itseltään kaksi kertaa, nousisiko seuraava harjoituspaino. Löytyisikö lihaksista vielä yksi ekstravaihde? Seuraa suuri hämmästys. Hän kokeilee myös ensimmäistä hauissarjaa 4 kilon painoilla. Lihaksessa kyllä tuntui jotain, mutta seuraavaan sarjaan voisi kyllä kokeilla raskaampaa. Lopulta hänen onnistuu tehdä 7 kilon painoilla lähes vaadittava toistomäärä, hän tekee 9 toistoa! Seuraavalla kerralla hän päättää tehdä kaikki 10 toistoa 7 kilolla!

Lenkillä hän lähestyy kuntoportaita. Pitkät ovat. Jyrkät ovat. Mutta kyllä niitä nyt ainakin puoleenväliin pääsee! Hän nousee askelman kerrallaan. Neljäsosa matkasta taitettu. Jalkoja painaa hieman ja hengitys kiihtyy. Hän päättää kokeilla niin kutsuttua itsepuhelu-kikkaa, josta hän kuuli eräältä ohjaajalta. Hän hakee mieleensä voimalauseen: ”Portaat sujuvat helposti!”. Hän toistaa lausetta, jatkaen portaiden nousua. Jes, puoliväli täynnä! Seuraavalla kerralla hän pyrkii 15 rappua ylemmäs!

Ajatusansa 4 – Ulkoinen vs. sisäinen kontrolli

”En pystynyt treenaamaan, kun treenikaveri teki oharit. Ja sääkin on vähän mitä on!”

Keventäjä ykkönen vastaa pirisevään puhelimeen. Eletään keskiviikkoiltaa. Paras kaverihan se siellä. Hän ehdottaa tapaamista illalle klo 17. Vilkaisu kalenteriin. Siellä näyttäisi olevan harjoitus merkattuna. Hän miettii, että pitäähän sitä kaverisuhteitakin hoitaa, joten jääköön treeni välistä. Seuraavan harjoituksen paikka on perjantaina. Hän vilkaisee ulos. Sumua ja tihkusadetta. Parempiakin treenikelejä on nähty! Ja sitähän voi vaikka vilustua, jos kastuu tuolla ulkona.

Hän tapaa liikuntaneuvojansa seuraavana maanantaina. Neuvoja kysyy edellisen viikon tekemisiä. Keventäjä ykkönen vastaa, että tekemättä jäivät treenit. Paras ystävä tulikin yhtäkkiä käymään ja perjantaina oli vaan niin kurja keli, että sinne ei laittaisi koiraakaan.

Keventäjä kakkonen saa myös soiton ystävältä. Hän lupaa tarkistaa kalenterinsa ja palata ehdotettuun tapaamisaikaan heti sen jälkeen. Hups, kalenterissa on harjoitus. Kakkonen soittaa takaisin kaverilleen. Hän kertoo, ettei tapaaminen valitettavasti sovi, sillä hänellä on siinä sovittu harjoitus ja hän on päättänyt sitoutua kuntoiluun, sillä edellinen lääkärintarkastus todella näytti sen olevan tarpeellista. He sopivat uuden ajan seuraavalle viikolle. Hän on todella tyytyväinen valinnastaan. Mieleen tulee myös luento, jolla hän kuuli ulkoisesta ja sisäisestä kontrollista. Jos hän antaa vallan ulkoiselle kontrollille, jossa muut ihmiset ja ulkoiset asiat määrittelevät hänen valintansa ja ohjaavat kaikkea tekemistä, ei uudesta liikuntaharrastuksesta tule mitään.

Koska keventäjät asuvat samassa kaupungissa, kurja keli on myös kakkosen kiusana perjantaina. Ei häntäkään kastuminen houkuta. Mutta ulkolenkkeilyyn on muitakin vaihtoehtoja. Ohjeissahan luki, että kestävyys kohenee lajilla kuin lajilla, jos syke ja kesto ovat kohdallaan. Hän päättää suunnata kuntokeskukseen kokeilemaan aerobisia laitteita, joita näyttää olevan siellä pitkä rivi. Samalla hänen mieleensä tulee lause: ”Reaktiivinen ihminen antaa sään vaikuttaa tekemisiinsä ja mielialaansa. Proaktiivinen ihminen tekee itse säänsä!”. Niinhän se onkin. Ei kannata stressata asioista, joihin ei voi vaikuttaa, koska samalla on valtava määrä asioita, joihin voi vaikuttaa omilla teoillaan!

Lopuksi

Ota vaari keventäjä kakkosen ajatusmaailmasta! Jos tunnistat itsesi keventäjä ykkösen ajatuksista, älä soimaa itseäsi, sillä nämä ajatusmallit ovat 20 vuoden valmennuskokemukseni perusteella hämmentävän yleisiä meillä kaikilla. Tärkeintä on, ettet ylenkatso ajattelusi voimaa, vaan pyrit ajatteluusi vaikuttamalla tekemään itsestäsi paitsi fyysisesti myös henkisesti vahvemman ja kestävämmän!

Hyviä harjoituksia!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Kävely voi triplata kalorikulutuksen – helpot kikat saavat rasvan palamaan!

    Kävely on keventäjälle oivallinen liikuntamuoto. Sitä voi tehdä missä vaan ja se on raajoille huomattavasti pehmeämpää kuin juoksu. Kävely on myös mainio energiakuluttaja. Keventäjien liikuntapäiväkirjan lajiosiosta löydät kävelyn ja voit katsoa tavallisen kävelyn energiankulutuksen kohdallasi....
  • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

    Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...
  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest