Kaikki liikunta polttaa rasvaa

Lihas käyttää pääasiassa kahta energianlähdettä, rasvaa ja hiilihydraatteja. Sekä rasva että hiilihydraatit ovat lähes aina yhtä aikaa energianlähteenä, mutta niiden keskinäinen suhde voi vaihdella jopa huomattavasti. Ääritapauksissa käytön suhde voi olla 90/10 (siis esimerkiksi rasvoja 90 % ja hiilihydraatteja 10 %), mutta tavallisimmin eri energianlähteiden käyttö on lähempänä toisiaan (esim. 70/30).

Kuluuko rasvaa vai hiilareita?

Rasvan ja hiilihydraattien kulutuksen keskinäiseen suhteeseen vaikuttavat monet asiat

  • •Perimä: jos on perinyt ns. hitaat solut, pystyy käyttämään enemmän rasvaa.
  • Liikunnan kuormittavuus eli teho: rauhallisessa liikunnassa (syke 90—-120 lyöntiä minuutissa) kuluu enemmän rasvaa ja kovavauhtisessa taas enemmän hiilihydraatteja (syke 130—-170 lyöntiä minuutissa).
  • Liikunnan kesto: mitä pidempään liikutaan, sen enemmän kuluu rasvoja.
  • Liikuntaa edeltävän aterian vaikutus: jos moneen tuntiin ei ole syönyt hiilihydraattipitoisia aterioita, rasvan kulutus energiaksi suurenee.
  • Kahvi: vähintään 3—-4 kahvikuppia vapauttaa rasvahappoja ja lisää rasvan käyttöä (tosin tässä on suuriakin yksilöllisiä eroja).

Kaikki liikunta kannattaa

Kannattaisiko siis aina liikkua hitaasti ja pitkään, ajoittaa liikkuminen aamuun ja lähteä kotoa syömättä mitään, mutta kolmen kahvikupillisen jälkeen? Onko tällainen ainoaa oikeaa rasvanpolttoliikuntaa? Entä jos lähtee lenkille pari tuntia aterian jälkeen, onko se hyödytöntä? Entä jos laihduttajan tekee mieli liikkua oikein reippaasti, esimerkiksi pelata sählyä? Ja onko ihan turhaa kerätä päivän liikunta kolmesta 15 minuutin pätkästä, jos saman tien voisi kävellä 45 minuuttia kerralla?

Jos laihtumiseemme vaikuttaisi ainoastaan ja vain liikunnan aikainen energiankulutus, kannattaisi toden totta liikkua aina aamulla syömättä. Silloin myös lyhyet liikuntatuokiot olisivat ihan turhia. Mutta totuus onkin toisenlainen ja loppujen lopuksi erittäin johdonmukainen: kun elimistö kuluttaa paljon hiilihydraatteja liikunnassa, varastot tyhjenevät, jolloin niitä on täytettävä hiilihydraateilla liikunnan jälkeen. Niinpä energia elämiseen otetaan rasvoista. Jos taas liikunnassa palaa rasvaa, säästyvät hiilihydraatit, joita voi sitten käyttää liikunnan jälkeen.

Kovan ja lyhyen ”hiilihydraattipolttolenkin” jälkeen siis käytetään enemmän rasvoja ja päinvastoin rauhallisen ja pitkän ”rasvanpolttolenkin” jälkeen hiilihydraatteja. Tästä seuraa, että tärkeintä ei ole vauhti, ajoitus tai liikunnan kesto, vaan fyysisen aktiivisuuden energiankulutuksen suuruus. Kannattaa siis liikkua sillä tavoin, että kokonaismäärä tulee mahdollisimman suureksi (kuitenkin muistaen liikunnan turvallisuuden).

Rauhallinen rasvanpolttoliikunta on tietenkin monelle miellyttävää ja siksi sitä voidaan suositella turvallisena ja helppona vaihtoehtona. Mutta jos tykkää vähän vauhdikkaammasta liikunnasta, niin antaa mennä vain,– kyllä sekin on laihduttajalle hyödyllistä! Ja kun vielä muistaa, että liikkumalla monipuolisesti ja useilla eri tavoilla, saa liikunnan määrän helposti suuremmaksi, kannattaakin unohtaa koko ”rasvanpolttoliikunnan” käsite. Kaikki liikunta onkin rasvanpolttoa ja painonhallintaa!

Mikael Fogerholm

Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT

Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Nukkumalla paino hallintaan?

    Nukkuessa ei kulu paljon energiaa, joten runsaan nukkumisen luulisi edistävän lihavuutta – eikö tämä ole ihan luonnollista? Asia onkin päinvastoin, sillä univaje saa syömään enemmän. Tutkimukset kertovat ihan kummia: etenkin lapsilla, nuorilla ja työikäisillä vähiten...
  • Raskaus ja imetys – avoin ikkuna uusille elintavoille

    Raskauden ja imetyksen aikana ei laihduteta, mutta terveistä elämäntavoista on silti syytä pitää huolta. Jopa noin puolella lihavista naisista lihavuus on alkanut raskauksista, joten syytäkin elämäntapojen tarkkailuun on. Raskaus ja imetys ovat elämänvaiheita, jolloin kiinnostus...
  • Painanko liikaa?

    Huomattava osa - joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet - suomalaisista on huolissaan omasta painostaan ja haluaisi laihtua. Liika paino lisää pitkäaikaissairauksien vaaraa sekä heikentää fyysistä toimintakykyä ja usein myös elämänlaatua, joten huoli saattaa olla ihan...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest