Mikä ihmeen lihasmuisti?
Monet lihaskuntoa treenanneet ovat huomanneet, että treenitauon jälkeen voima ja lihasmassa kehittyvät takaisin tietylle tasolle nopeammin kuin niiden kehittäminen tälle tasolle alun perin kesti. Tätä ilmiötä kutsutaan lihasmuistiksi. Viime vuosina tutkijat ovat selvitelleen, mistä tässä ilmiössä oikein on kyse. Samalla esiin on noussut myös tietoa, jota myös keventäjä voi hyödyntää.
Satelliittisolut lihasmuistin takana
Kun tehokas lihaskuntotreeni alkaa, lihassolut alkavat nopeasti kasvaa. Kun kasvua on tapahtunut merkittävästi, niin kutsutut satelliittisolut alkavat aktivoitua. Nämä satelliittisolut ovat tumakkeita, joiden avulla solu varmistaa, että lihasproteiinia voidaan tuottaa tehokkaasti jatkuvasti kasvavaan lihasoluun.
Vastaavasti treenitauon koittaessa lihasproteiinin määrä pienenee ja lihas kutistuu kohti treenaamatonta tilaa. Mutta vaikka lihakset pienenevät, lisääntyneiden tumakkeiden määrä pysyy korkeana. Kroppa osoittaa tässä taas fiksuutensa. Lihasmassan ylläpito on kropalle energiataloudellisesti kallista. Mutta tumakkeiden säilyttäminen valmiina ei ole. Tällä fiksulla mekanismilla kroppa voi tilanteen mukaan lisätä nopeasti lihasmassaa, kun sitä taas tarvitaan. Näin käy silloin, kun treeni tauon jälkeen aloitetaan uudelleen. Nyt kasvu voi olla hämmästyttävä nopeaa.
Jopa viisi kertaa alkuperäistä nopeampaa kehitystä
Treenin uudelleen aloittavien lihaskasvusta liikkuu hurjia juttuja. Lihasmuistin vaikutusta lihasten kasvuvauhtiin ei ole systemaattisesti tutkittu ihmisillä. Mutta rotilla ilmiötä on tutkittu systemaattisesti. Niille kasvatettiin ensin isommat lihakset, ja sitten lihakset pienennettiin pelkän levon kautta lähtötasolle. Sen jälkeen näitä aikaisemmin lihaksikkaita sekä aikaisemmin harjoittelemattomia jyrsijöitä ryhdyttiin treenaamaan. Lihaskasvua oli aikaisemmin lihaksikkailla rotilla huimat viisi kertaa nopeampaa kuin treeninoviiseilla. Vaikka ihminen ei aivan samalle tasolle pääsisikään, on lihasmuisti uudelleen aloittavalle keventäjälle merkittävä etu.
Lihasmuistin hyödyt käytännössä
Lihasmuistista kannattaa siis ottaa hyöty irti. Seuraavassa muutama lisäfakta ja sovellusvinkki lihasmuistiin liittyen.
Lihasmuisti vaikuttaa todella pitkään. Keventäjän mieleen voi juolahtaa kysymys siitä, kauanko lihasmuisti kestää. Eli voiko viisikymppinen hyödyntää armeijavuosien pohjia? On viitteitä siitä, että lihasmuisti kestää ainakin 15 vuotta, kenties jopa koko loppuelämän. Muutaman kuukauden, vuoden, tai edes vuosikymmenen tauosta ei siis kannata olla moksiskaan. Lihasmuistin avulla lihasmassa palautuu joka tapauksessa huomattavasti nopeammin.
Lihasmuisti saattaa kehittyä parhaiten nuoremmalla iällä. On viitteitä siitä, että senioreilla tumakkeiden määrä ei kehity yhtä tehokkaasti treenin myötä. Lihasmassalle ja lihasmuistille kannattaa siis luoda reservi nuoremmalla iällä tai työiässä. Mutta jos tämä jäi välistä, aloittaminen kannattaa, vaikka lihasmuistia ei pystyisi hyödyntämään. Tehokasta kehittymistä on silti tarjolla.
Vähennä treenistressiä lihasmuistilla. Joskus treeni jää välistä jopa kuukausiksi loman, sairastumisen tai pelkän motivaatiopulan vuoksi. Silloin mieleen hiipii helposti ajatus siitä, että kuukausien tai jopa vuosien työ valuu hukkaan nopeasti. Vaikka pidempi tauko syökin kehitystä ja pienentää lihakset, lihasmuistin avulla keventäjä voi palauttaa ne takaisin ennätysvauhtia tauon jälkeen. Toki pitkiä taukoja kannattaa lähtökohtaisesti välttää, mutta väliin jääneistä treeneistä aiheutuvan stressin lievittäminen on usein paikallaan erityisesti tavoitteellisemmalla liikkujalla.
Lähde: Gundersen, K. 2016. Muscle memory and a new cellular model for muscle atrophy and hypertrophy. Journal of Experimental Biology. 219: 235-242.
Timo haikarainen, liikuntavalmentaja
Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.
Satsaa näihin lihaksiin: Ryhti kuntoon kuntosalilla yläselkää vahvistamalla
Yläselän lihakset kannattaa pitää kunnossa, sillä niillä on valtava osuus ryhtiin sekä hartiaseudun ja alaselän hyvinvointiin. Paranna ryhtiäsi ja vähennä selkäkipuja noudattamalla näitä helppoja ohjeita. Heikot lenkit kropassa ovat jokaisella yksilöllisiä. Silti tiettyjen lihasryhmien heikkous...Kävely voi triplata kalorikulutuksen – helpot kikat saavat rasvan palamaan!
Kävely on keventäjälle oivallinen liikuntamuoto. Sitä voi tehdä missä vaan ja se on raajoille huomattavasti pehmeämpää kuin juoksu. Kävely on myös mainio energiakuluttaja. Keventäjien liikuntapäiväkirjan lajiosiosta löydät kävelyn ja voit katsoa tavallisen kävelyn energiankulutuksen kohdallasi....Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!
Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...