Seuraavan kerran epäonnistumisen kohdatessasi, koita hyödyntää seuraavia ajatusmalleja.
1. Vastoinkäyminen on väliaikainen tapahtuma – sinä et ole epäonnistuja!
Muista aina, että epäonnistumiset ja vastoinkäymiset ovat väliaikaisia tapahtumia. Jos urheilija epäonnistuu, hän ei puhu itselleen seuraavasti: ”Minä epäonnistun aina. Syöttöni ovat aina surkeita”. Sen sijaan hän näkee epäonnistumisen väliaikaisena tapahtumana: ”Tässä pelissä syöttöni ei toiminut”.
Jos esimerkiksi et saanut viikon liikuntakertoja täyteen, tilanne kannattaa tulkita seuraavasti: ”Tällä viikolla kaksi harjoitusta jäi välistä. Ensi viikolla järjestelen hieman kalenteria, jotta saan tavoitteeni mukaiset neljä treeniä tehtyä!”
2. Epäonnistuit yhdessä asiassa, et kaikessa!
Jos urheilija epäonnistuu syötöissä, hän ei puhu itselleen seuraavasti: ”Koko pelini oli aivan surkea, siinä ei ollut mitään hyvää”. Sen sijaan hän analysoi tarkkaan, mikä meni pieneen ja huomaa myös, mikä onnistui: ”Syöttö ei toiminut tänään, mutta liikkeeni oli mainiota ja laukaukset napakoita.”
Esimerkiksi keventäjä voi hyödyntää samaa ajattelumallia: ”Viikon liikuntakerrat eivät tulleet täyteen, mutta kuntosalitreenini tiistaina oli kyllä aivan mainio! Treenasin isommilla painoilla kuin koskaan aikaisemmin!”
3. Kaikki epäonnistumisen syyt eivät ole sinussa!
Jos urheilija epäonnistuu, hän ei syytä kaikesta itseään. Erityisesti, jos syitä on oikeasti myös muualla. Urheilija ei puhu itselleen: ”Lyöntini ovat todella surkeita. Olen taantunut niissä ja homma on pelkkää alamäkeä”. Hän on tarvittaessa valmis löytämään syitä epäonnistumiseen myös muualta kuin itsestään: ”Tänään epäonnistuin useissa lyönneissä, koska aurinko paistoi todella pahasti silmiini. Viime aikoina lyönti on toiminut hyvin.”
Muista ihmisistä ei missään nimessä kannata etsiä syitä kaikkiin epäonnistumisiin, mutta siitä huolimatta itsensä syyttäminen kaikesta on erittäin huono asia. Vastoinkäymisen syitä kannattaa miettiä kylmän rauhallisesti ja analyyttisesti. Sinulla on täysi oikeus pistää osa täysin pipariksi menneestä salitreenistä sen piikkiin, että kuntosali oli aivan tupaten täynnä ihmisiä, etkä päässyt ohjelman vaatimiin laitteisiin. Mutta pysy silti ratkaisukeskeisenä, äläkä soimaa itseäsi: ”No, tämä päivä meni vähän pipariksi, mutta menen vastaanottoon ja kysyn, mitkä ovat hiljaisimmat ajankohdat kuntosalilla ja valitsen treeniajankohdan ensi kerralla sen mukaan.”
Me kaikki voisimme oppia valtavasti parhaiden huippu-urheilijoiden ajatusmaailmasta. Seuraavan kerran epäonnistumisen kohdatessasi, koita hyödyntää seuraavia ajatusmalleja.
Timo haikarainen, liikuntavalmentaja
Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.
Satsaa näihin lihaksiin: Ryhti kuntoon kuntosalilla yläselkää vahvistamalla
Yläselän lihakset kannattaa pitää kunnossa, sillä niillä on valtava osuus ryhtiin sekä hartiaseudun ja alaselän hyvinvointiin. Paranna ryhtiäsi ja vähennä selkäkipuja noudattamalla näitä helppoja ohjeita. Heikot lenkit kropassa ovat jokaisella yksilöllisiä. Silti tiettyjen lihasryhmien heikkous...Kävely voi triplata kalorikulutuksen – helpot kikat saavat rasvan palamaan!
Kävely on keventäjälle oivallinen liikuntamuoto. Sitä voi tehdä missä vaan ja se on raajoille huomattavasti pehmeämpää kuin juoksu. Kävely on myös mainio energiakuluttaja. Keventäjien liikuntapäiväkirjan lajiosiosta löydät kävelyn ja voit katsoa tavallisen kävelyn energiankulutuksen kohdallasi....Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!
Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...