Pirteyttä ruuasta! Näin karistat väsymyksen

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Monet kokevat, että syksyllä ja talvella tekee mieli tuhdimpaa ruokaa ja enemmän herkkuja. Se voi olla jäänne ajasta, jolloin lisäravinto talven kylmyyttä vastaan oli tosiaan tarpeen. Toisaalta pimeys ja huono ilma on hyvä tekosyy antaa helliä itseä ruualla. On helppoa käpertyä viltin alle katsomaan telkkaria ja mutustelemaan suklaata, kun ulkona vihmoo ja on pimeää. Liikunta kuitenkin virkistää mieltä ja säännöllinen ateriarytmi hillitsee herkkuhimoa.

Ylös sohvalta!

Sää ei saa olla tekosyy liikkumattomuuteen. Suomessa on niin vaihteleva ilmasto, ettei vuodessa ole montaakaan kuukautta hyvää säätä liikkua: milloin sataa, on liikaa pakkasta, liian kuuma tai muuten vaan tuulee väärästä suunnasta. Jos ei huvita lähteä koiranilmaan, useimmilla on mahdollisuus sisäliikuntaan. Tarjontaa on paljon, pitää vain valita itselleen mieluisa liikkumismuoto. Aina ei tarvitse mennä hikipäässä ja suorittaen, useimmilla saleilla on tarjolla ns. body&mind tunteja, jossa meno on rauhallista ja tuntien jälkeen olo on levännyt ja virkeä. Liikunta virkistää mieltä ja vaikka ajatus lähtemisestä tuntuu kurjalta, niin liikkumisen jälkeen olo on taatusti parempi kuin jos saman ajan makaisi sohvalla. Kannattaa kokeilla.

Piristäisikö pilleri?

Mainokset lupaavat virkeyttä, jos käyttää vitamiinivalmisteita. Yleisesti ajatellaan, että väsymys johtuu C- tai B-vitamiinien puutteesta. Näin voi toki ollakin, mutta useimmat suomalaiset saavat näitä vitamiineja riittävästi ravinnosta. Muutama hedelmä päivässä takaa C-vitamiinin reilun saannin ja B-ryhmä vitamiineja saadaan täysjyväviljasta, maidosta ja lihasta.

Sen sijaan D-vitamiinin saanti on useimmilla suomalaisilla talvi aikaan alakantissa, koska sitä saadaan pääasiassa auringonvalosta. Ravinnossa on vain muutamia luonnollisia D-vitamiinin lähteitä (kala ja eräät metsäsienet) ja nestemäisiin maitovalmisteisiin ja margariineihin on sitä lisätty. Jotta D-vitamiinin saanti on talviaikaan riittävää, kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa, leivälle margariinia ja vitaminoituja maitovalmisteita tulisi juoda 5-6 dl päivässä. Jos nämä määrät eivät täyty, on syytä ottaa D-vitamiinilisää.

Virtaa päivään:

 1. Syö säännöllisesti. Säännöllinen ateriarytmi auttaa hallitsemaan syömistä ja herkkuhimot pysyvät paremmin loitolla. Syö aterioilla riittävästi, älä napostele niiden välissä.
 2. Vältä sokeria ja valkoista viljaa. Vaikka suklaa, pulla tai karkki tuo hetkellisen pirteyden, kohta väsymys on vain pahempi.
 3. Älä juo sokerilimuja tai energiajuomia. Niiden tuoma apu on vain lyhytaikainen ja väsymys tulee pian takaisin.
 4. Vältä suuria hiilihydraattiannoksia. Lautasellinen pastaa väsyttää varmasti!
 5. Syö kasviksia keitoissa ja pataruuissa. Niistä saat virkeyttä ja vain vähän kaloreita.
 6. Huolehdi riittävästä proteiinin saannista: kalaa, kanaa, lihaa, munia, palkokasveja ja maitotaloustuotteita lähes joka aterialle. Proteiinipitoinen ateria ei väsytä niin paljon kuin runsaasti hiilihydraatteja sisältävä.
 7. Muista, että tarvitset myös kasvirasvaa: margariinia leivälle ja öljyjä ruuanvalmistukseen ja kasviksien päälle.
 8. Anna itsellesi lupa herkutella, mutta kohtuudella! Älä kiellä kaikkea hyvää, mutta älä myöskään herkuttele joka päivä.
 9. Lähde liikkeelle, vaikka ei huvittaisikaan. Se virkistää varmasti, paremmin kuin sohvalla makaaminen.
 10. Juo riittävästi vettä tai kivennäisvettä. Vähäinen nesteen saanti saa olon nuutuneeksi ja väsyneeksi. Vältä sen sijaan liiallista kahvin, kola – ja muiden kofeiinipitoisten juomien käyttöä. Muutama kupillinen kahvia piristää, mutta pannu tolkulla juominen ei tuo mitään lisähyötyä. Kofeiini poistaa elimistöstä nestettä ja kahvin kanssa kannattaakin aina juoda saman verran vettä.
 11. Huolehdi riittävästä D-vitamiinin saannista.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

 • BED - Aikuistyypin ahmimishäiriö

  Rajanveto liikapainoisten hankalan ahmimishäiriön ja satunnaisen ylensyönnin välillä on liukuva. Ahmimishäiriö on sairaus, johon liittyy valtava häpeän tunne ja siksi se halutaan usein salata. Ongelma on luultua yleisempää, arviolta viidennes vaikeasta lihavuudesta (BMI 40 tai...
 • Epäsäännöllisen työn haasteet

  Kahdeksasta neljään työpäivä alkaa olla monilla aloilla vain muisto. Vaikkei varsinaista vuorotyötä tekisikään, usein työpäivät venyvät ja vaihtelevat melkoisesti päivästä toiseen. Emme voi enää palata aikaan, jolloin tehtaan pilli soitti, milloin on pidettävä ruokatauko ja...
 • Ekologinen Keventäjä

  Yhä useamman ruokavalintaan vaikuttavat ympäristövaikutukset. Ei haluta valita vain itsekkäästi, vaan ajatellaan asiaa hiukan laajemmin ja mietitään ostoskorin hiilijalanjälkeä ja miten valinnat vaikuttavat ympäristöön. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio voidaan koostaa ympäristöystävällisesti. On tosin melko haastavaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest